Govor

Boštjan Koritnik

Hvala, predsedujoči. Spoštovane poslanke in poslanci, članice in člani Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Pred vami je predlog zakona o spremembah in dopolnitvi Zakona o državni upravi, ki ga je Vlada Republike Slovenije sprejela na 41. redni seji, dne 26. novembra lani. V okviru urejanja organizacije državne uprave, so v Zakon o državni upravi določena ministrstva, ki delujejo v Republiki Sloveniji, natančno pa so definirana in urejena tudi njihova delovna področja. Predlagamo spremembe pri ureditvi delovnih področjih Ministrstva za obrambo, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ter Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Zaradi predlaganih sprememb in dopolnitve bo izvajanje nalog teh ministrstev in s tem tudi vlade učinkovitejše in bolj transparentno. Področje vojnih grobišč je trenutno umeščeno v delovno področje Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Ob upoštevanju dejstva pa, da sodobni trendi razvoja vojaško zgodovinske stroke doma in v tujini težijo k povezavi muzejske, raziskovalne in izobraževalne dejavnosti, ter ohranjanju vojaške kulturne dediščine preko prenašanja njenih vrednot v vojsko, predlagamo da se to področje, torej področje vojnih grobišč prenese iz Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, na ministrstvo za obrambo. Na podlagi amandmajev koalicijskih poslancev bo, verjamem tako, iz Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na Ministrstvo za obrambo dodatno preneseno še področje vojnih invalidov, vojnih veteranov in žrtev vojnega nasilja. Tudi to področje vsebinsko bolj sodi na ministrstvo pristojno za obrambo, saj se v njegovem okviru urejajo statusi in pravice, ki izhajajo iz vojaških okoliščin, nastalih zaradi opravljanja vojaških ali drugih dolžnosti za cilja obrambe ali varnosti Republike Slovenije. Zaradi prenosa področja vojnih grobišč, vojnih invalidov, vojnih veteranov in žrtev vojnega nasilja, bo Ministrstvo za obrambo od Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v treh mesecih od uveljavitve predloženih sprememb prevzelo naloge, povezane s spremembo delovnega področja, ustrezno število javnih uslužbencev, opremo, dokumentacijo in prostore, do prve spremembe proračuna za leto 2021, pa se bodo sredstva za delovanje prenesenega delovnega področja zagotavljala še v okviru Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

V nadaljevanju je predvidena tudi ustanovitev uprave za vojaško dediščino, kot organov v sestavi Ministrstva za obrambo. Uprava za vojaško dediščino bo ustanovljena s spremembo uredbe organih v sestavi, ki jo bo Ministrstvo za javno upravo na predlog Ministrstva za obrambo takoj po uveljavitvi teh sprememb predložilo v obravnavo na vlado. Predlagamo še manjšo dopolnitev delovnega področja Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. S sprejetjem akcijskega načrta za povečanje konkurenčnosti gozdno-lesne verige v Sloveniji do leta 2020, je Vlada Republike Slovenije s slovensko lesno predelovalno industrijo umestila med strateško pomembne in perspektivne gospodarske panoge. Na podlagi tega načrta so se začele izvajati aktivnosti za sistematično podporo domači lesno predelovalni industriji, pri čemer je eden pomembnejših mejnikov ustanovitev direktorata za lesarstvo, ki je Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo deluje od leta 2015. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo tako že opravlja naloge na področju lesarstva, le da to področje v zakonu do sedaj ni bilo posebej izpostavljeno. Glede na strateško pomembnost te gospodarske panoge predlagamo, da se področja v zakonu posebej zapiše kot del delovnega področja Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Toliko za začetek. V nadaljevanju razprave pa smo s kolegi na razpolago za nadaljnja pojasnila in razlage.

Hvala.