Govor

Marjan Sušelj

Hvala lepa, gospa predsednica. Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci!

Vesel sem, da prihaja tudi do tovrstnih razprav, ki lahko pripomorejo da naši ljudje, naši zavarovanci hitreje prihajajo do tistega, kar potrebujejo, da ohranjajo svoje zdravje ali pa da preprečujejo bolezen.

Zavod zavarovanim osebam s sladkorno boleznijo v breme obveznega zavarovanja zagotavlja pravice do medicinskih pripomočkov, med katere spada tudi inzulinska črpalka in sistem za kontinuirano merjenje glukoze. Pravico do inzulinske črpalke v breme obveznega zavarovanja imamo že kar nekaj časa, za otroke od leta 2002, za odrasle pa od leta 2005. Pravica do kontinuiranega merjenja glukoze pa se zagotavlja od 2010 dalje. Te številke, te letnice navajam, ker moram povedati, da smo nekako uspeli slediti drugim evropskim državam, s katerimi se radi primerjamo. Mogoče smo kje kakšnega pol leta bili v zamudi ali pa kasneje, kot so bili recimo v Franciji, Nemčiji ali pa mogoče pri naših severnih sosedih.

Pravice do medicinskega pripomočka so opredeljene v naših pravilih obveznega zdravstvenega zavarovanja. Podrobneje pa so opisana zdravstvena stanja v sklepu o zdravstvenih stanjih in drugih pogojih za upravičenost do medicinskih pripomočkov. Oba navedena akta sta pravzaprav zelo zahtevna, urejata torej pravice ljudi, zato je postopek za sprejemanje tovrstnih aktov zahteven. Po potrditvi na upravnem odboru obravnava tovrstne akcije … skupščina zavoda in potem daje še soglasje minister, pristojen za zdravje. Konkreten primer – smo dobili predlog za inzulinsko črpalko to novejšo od stroke v mesecu novembru letos, torej relativno za svež izdelek gre. Od dobaviteljev smo dobili namige že v začetku letošnjega leta. Pa vendarle v novembru smo dobili od pristojnih klinik zelo konkretne sugestije in predloge, da se tui ta inzulinska črpalka z zaprto zanko na nek način v slovenskem okolju izplača, da prinaša lahko koristi za paciente in da seveda na nek način pomembno izboljšamo kakovost življenja na dolgi rok tudi nekoliko bom rekel, bolje obvladujemo stroške.

Predlog sta posredovala Pediatrična klinika, Interna klinika Ljubljana. V hiši smo zadevo preučili in s strokovnjaki na teh področjih prediskutirali predlagane rešitve in že v mesecu decembru, torej v naslednjem mesecu po prejeti pobudi smo predlog posredovali na upravni odbor zavoda, ki je 7. 12. predlog sprejel, potrdil in ga posredoval v javno obravnavo. Javna obravnava poteka 30 dni, do 9. januarja naslednje leto, potem sledi seveda ocena, evalvacija morebitnih pripomb, pritožb, predlogov s terena in potem obravnava na skupščini Zavoda za zdravstveno zavarovanje, ki je predvidena v mesecu marcu 2021. To nekako pripelje, če bomo imeli hitro tudi soglasje pristojnega ministrstva, da lahko začnemo uporabljati to novost, ki na nek način združuje dosedanjo inzulinsko črpalko in dosedanji sistem za merjenje v eno sodobnejšo, naprednejšo aparaturo, ki se tudi potem lahko povezuje z zdravnikom, tako da ima zdravnik ves čas tudi informacijo kaj se pravzaprav dogaja pri pacientu. Tovrstno črpalko bomo torej imeli pri naših ljudeh lahko od meseca junija 2021, kar nas bom rekel zopet uvršča med tiste države, ki sledijo, ki uspejo slediti novi zdravstvenim tehnologijam in jih potem tudi uvajati v svoja okolja.

Koliko je prejemnikov tovrstne naprave – predvideno bomo imeli tam tisoč 500 do tisoč 800 prejemnikov tovrstne naprave. Naprava je nekoliko dražja, kot je tista, ki se sedaj uporablja, ampak ni strošek v prvi vrsti nekaj o čemer bi vodilo k takšni ali drugačni odločitvi. Sredstva smo nekako uspeli zagotoviti v finančnem načrtu za naslednje leto, s tem da nekako razmišljamo, da se bo ta nova inzulinska črpalka uvajala postopno. Torej tam, kjer imamo pred kratkim izdano dosedanjo črpalko pa tudi ta sistem CGM in še deluje; potem seveda nima smisla na vrat na nos iti v zamenjavo. Tovrstna oprema ima štiriletno trajnostno dobo, tako da nekako računamo, da bi se postopno opremili vsi tisti, ki to potrebujejo in je ta pač tehnologija dejansko lahko v veliko pomoč.

Medicinski pripomočki za področje sladkorne bolezni so sicer obsežni, predstavljajo 26 procentov vseh stroškov za medicinske pripomočke v naši državi. Zavedamo se pomembnosti zagotavljanja ustreznih storitev, ustreznih pripomočkov, ustreznih zdravil in seveda poskušamo v slovensko okolje prenesti tisto, kar prenesejo nove zdravstvene tehnologije. Hkrati pa seveda poskušamo vse novosti tudi temeljito preveriti, želimo seveda dobiti čim več podatkov, da so nove tehnologije dokazano učinkovite v korist – seveda smo tudi zelo veseli, če nove tehnologije na nek način tudi kakšno staro odplavijo, da imamo seveda s starimi tehnologijami manj stroškov in se seveda usmerimo v novejše, sodobnejše in tudi praviloma tudi bolj učinkovite.

Tu bom zaključil, torej to inzulinsko črpalko z zaprto zanko, ki je na nek način laično povedano neke vrste umetna trebušna slinavka. Profesor Battelino me bo seveda verjetno korigiral, ampak deluje kot neke vrste umetna trebušna slinavka in jo bomo pač uvedli, bomo pričeli z uvedbo kmalu po prvem kvartalu naslednjega leta.

Hvala lepa za pozornost in seveda za vprašanja.