Govor

Marija Magajne

Dober dan. Spoštovana gospa predsednica Odbora za zdravstvo, gospa Anja Bah Žibert, spoštovani člani odbora, vsi prisotni! Današnja nujna seja Odbora za zdravstvo, ki je bila sklicana na zahtevo Poslanske skupine Liste Marjana Šarca na pobudo Zveze društev diabetikov Slovenije. Gre v smeri podpore zahtevam bolnikom, da jim se omogoči dostopnost do najnovejših tehnološko dovršenih medicinskih pripomočkov. V Republiki Sloveniji vsi sladkorni bolniki tipa 1 v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja prejmejo vse pripomočke, ki jih za uravnavanje sladkorne bolezni potrebujejo. Raziskave na tem področju stalno prinašajo nove rešitve in s tem najnovejše tehnološko dovršene medicinske pripomočke, ki pacientom lajšajo težave. V konkretnem primeru razumemo, da … v konkretnem primeru peticije razumemo, da društvo želi, da se zavarovanim osebam s sladkorno boleznijo tipa 1 zagotovi najsodobnejša inzulinska črpalka, ki združuje funkcije inzulinske črpalke in sistema za kontinuirano merjenje glukoze z zaprto zanko in da se razširijo kriteriji za upravičenost do sistema za kontinuirano merjenje glukoze. Inzulinsko črpalko lahko zavarovane osebe s sladkorno boleznijo tipa 1 ob izpolnjevanju določenih pogojev že sedaj prejmejo na naročilnico, prav tako tudi sistem za kontinuirano merjenje, vendar vsak medicinski pripomoček posebej, najsodobnejša črpalka, ki je dražja od trenutno veljavnega cenovnega standarda inzulinske črpalke, ta pa združuje funkcijo obeh pripomočkov.

Torej sama meri krvni sladkor in glede na vrednosti sama dovaja inzulin. Dokazi, ki so bili predloženi Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije dejansko kažejo na boljše obvladovanje sladkorne bolezni in več časa zagotavljanje sladkorja v ciljnem območju, kar poveča urejenost bolezni in preprečuje zaplete. Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije so že prejeli predlog za spremembo kriterijev za sistem za kontinuirano merjenje in dostopnost do medicinskih pripomočkov, se pravi za to najnovejšo tehnologijo, kar je inzulinska črpalka s sistemom zaprte zanke za kontinuirano merjenje.

O predlogu, kot je bilo tudi že rečeno, je podala mnenje tudi stroka pač različnih strokovnih skupin, ki na osnovi študij in izkušenj podpira predlog obeh sprememb. Kriteriji za medicinske pripomočke, ki jih krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije v okviru pravic so bili tudi v preteklosti vedno usklajeni in dogovorjeni in so predstavljali odgovor na strokovna priporočila.

Navedena predloga je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije na seji upravnega odbora v začetku decembra v okviru drugih dopolnil obravnavane novele pravil in sklepa o zdravstvenih stanjih in drugih pogojih za upravičenost do medicinskih pripomočkov iz obveznega zdravstvenega zavarovanja že potrdil in jih posredoval v javno obravnavo. Zadnja potrditev oziroma odločanje je na ravni skupščine Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki akt obravnava in ga potem predloži v soglasje Ministrstva za zdravje. Več verjetno o tem postopku in trenutnem stanju bo zagotovo dopolnil še direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Lahko rečemo, da Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije nenehno izvaja aktivnosti na področju izboljšav in omogoča dostopnost do novih tehnologij in medicinskih pripomočkov za paciente različnih obolenj in seveda tudi paciente za … paciente s sladkorno boleznijo tipa 1. Vsaka sprememba seveda zahteva najprej soglasje stroke in pač določen postopek in potrditev organov, tako Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in če je potrebno tudi sicer. Pač zahteva svoj čas, prepričani pa smo, da bo kot je problematika danes izpostavljena, sladkornim bolnikom tipa 1 zelo kmalu omogočeno uravnavanje bolezni na najboljši možen način, kar je bilo tudi že izpostavljeno in obrazloženo.

Hvala lepa.