Govor

Jože Lenart

Ja, hvala lepa, predsednica. Spoštovani kolegice in kolegi in pa seveda spoštovani gostje! Upam, da bo še kdo prišel od teh strokovnjakov, ki so tudi strokovne kriterije pripravljali, da bodo lahko še oni podali potem svoje videnje vsem nam.

Ja, sklic seje za podporo diabetikom tipa 1, sistem zaprte zanke in kontinuiranega merjenja glukoze v podkožju za odobritev uporabe za vse paciente tipa 1. To je seveda seja bolj strokovne narave, zato bomo danes iz tega vidika sledili tudi vabljenim gostom, ki so strokovnjaki na tem področju. V Poslanski skupini Liste Marjana Šarca smo prepoznali pomen pobude iz vrst oseb za sladkorno boleznijo tipa 1 in seveda njihovih svojcev ter Združenja diabetikov Slovenije naslovljeno na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, na Ministrstvo za zdravje in pa seveda tudi na Državni zbor Republike Slovenije. Katere namen je odobritev tako imenovanega sistema zaprte zanke in kontinuiranega merjenja glukoze v podkožju za osebe s sladkorno boleznijo tip 1.

Strokovne kriterije za uvedbo te oblike zdravljenja sta pripravila kolegija Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove Interne klinike in Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. In še enkrat upam, da bo kdo od teh strokovnjakov med sejo se priključil in tudi podal svoje mnenje, oziroma, da lahko tudi kaj vprašamo.

Pa mogoče uvodoma malo splošno o samem diabetesu, da bomo potem tudi lažje vse skupaj razumeli to stroko. V Sloveniji znaša delež oseb s sladkorno boleznijo približno 10 procentov celotne populacije, kar pomeni že okrog 200 tisoč ljudi. Število obolelih pa strmo narašča. Od tega je okrog 4 tisoč oseb s sladkorno boleznijo tip 1, o tem se danes pogovarjamo. Sladkorna bolezen tipa 1 se pojavlja pri mlajših, že v času zgodnjega otroštva, pa tja do 30 leta starosti, redkeje kasneje. V trebušni slinavki zaradi avtoimunskega uničenja beta celic, ki proizvajajo in izločajo inzulin, usahne. Osebe s sladkorno boleznijo tipa 1 so doživljenjsko vezane na nadomeščanje inzulina s pomočjo injekcij ali stalnim dovajanjem s pomočjo inzulinske črpalke.

Samo odkritje inzulina pred skoraj 100 leti je omogočilo preživetje teh bolnikov ob stalnem dajanju inzulina v obliki injekcij. Do takrat je veljala za bolezen, ki je kmalu po nastopu vodila v smrt. To si je dobro zapomniti. Oseba s sladkorno boleznijo tipa 1 v povprečju kar 180 krat dnevno sprejema odločitve vezane urejanje krvnega sladkorja z namenom imeti čim bolj urejene vrednosti, da bi preprečili pozne zaplete te bolezni. Pri zdravem je izločanje inzulina zelo natančno regulirano. Ta nadzor nad pravilno količino apliciranega inzulina, ki je zelo zapleten, izvaja posameznik s to boleznijo sam. Če je inzulina glede na potrebe v telesu preveč, se vrednosti krvnega sladkorja prekomerno znižajo, govorimo o hipoglikemiji. V primeru težke hipoglikemije je posameznik življenjsko ogrožen. Brez pomoči druge osebe lahko tako stanje vodi do smrtnega izida.

Bolezen pri otrocih se zagrize v življenje celotne družine. Nepopisne so stiske staršev prva leta bolezni, ko nemalo staršev noč preživi v napol budnem stanju zaradi strahu pred hipoglikemijo svojega otroka. Prav tako je bojazen prisotna tudi kasneje, ko gre otrok v vrtec, šolo, na izlet ali samo na igrišče. Ob tem pa seveda stalna skrb, da bo sladkor urejen, da se preprečijo pozni zapleti bolezni.

Zdravi ljudje se vsega tega niti ne zavedamo. Vse to telo uravnava samo. Prisluhnimo izjavi 27-letnega očeta Andreja »Simona se je rodila čisto normalno. Zbolela je pri 18-ih mesecih. Vsekakor je največji šok za starše, če jim zboli otrok. Z ženo sva poznala sladkorno bolezen, zato sva vedela, da bo vse življenje na injekcijah. Še sedaj se ne moreva sprijazniti s tem. Z boleznijo se je še najbolj sprijaznila Simona, midva se še vedno nisva. Razmišljava o težavah, ki jih bo imela najina hči, ko bo v življenju želela početi različne stvari in o otrocih, če jih bo seveda kdaj želela imeti. To vse potegne s seboj«.

In kaj prinaša zaprta … kaj prinaša sistem zaprte zanke in kontinuiranega merjenja glukoze v podkožju? Po povzetju strokovnjakov – gre za napredni sistem dovajanja inzulina z natančnim doziranjem inzulina glede na vrednosti glukoze, ki jih črpalka neprekinjeno prejema preko sistema kontinuiranega merjenja glukoze v podkožju. Taka oblika vodenja oseb s sladkorno boleznijo omogoča doseganje cilja, da oseba s sladkorno boleznijo tipa 1 preživi večino časa v želenem območju vrednosti glukoze vsaj 70 procentov celotnega časa. Poleg tega pomembno prispeva k varnosti za pacienta, saj vemo, da je hipoglikemija nevarna spremljevalka dobro urejene sladkorne bolezni. Pri tem sistemu se dovajanje bazalnega inzulina avtomatsko prekine v času, ko se vrednosti glukoze približujejo prenizkim vrednostim in se ponovno vključi dovajanje inzulina, ko se vrednosti glukoze zvišajo v varno območje. S tem se pojavnost hipoglikemij pomembno zmanjša oziroma prepreči.

V nadaljevanju tudi NIJZ prepozna pomen dobro urejene sladkorne bolezni in podal bom še to, kar je tudi na njihovi spletni strani. Poudarja, da »zapleti strokovne bolezni niso tako nedolžni, zato je resnično pomembno, da imamo konstanten nadzor nad sladkorjem v krvi, dodatno pa živimo zdravo. Sladkorna bolezen v razvitem svetu ostaja vodilni vzrok za slepoto, odpoved delovanja ledvic, amputacije spodnjih okončin ter bolezni srca in ožilja. Ugotavljajo, da povzroča tudi demenco. Sladkorna bolezen predstavlja pomemben dejavnik pri nastanku bolezni srca in ožilja, pri katerih je potek pri bolnikih s sladkorno boleznijo težji, kot pri bolnikih brez nje«.

Nadaljujem. Osebe s sladkorno boleznijo so bolj nagnjenje k nastanku različnih vnetnih obolenj, ki pogosteje potekajo v težji obliki, kar se je pokazalo tudi v času epidemije covid-19. Stroka opozarja, da so ljudje s sladkorno boleznijo v času epidemije še posebej rizična skupina.

Skratka, sladkorna bolezen, kjer izpostavljamo tip 1 predstavlja veliko breme za bolnike in širše družbeno okolje. Vsak napredek, ki olajša življenje bolnikom in vodi k boljši urejenosti glikemije, še posebej, če to dosežemo ob večji varnosti za bolnika, je izziv in korak k boljšemu obvladovanju bolezni. Črpalka z zaprto zanko ob sami uvedbi zdravljenja predstavlja sicer višje stroške za zdravstveno blagajno, vendar se naložba že kmalu obrestuje z višjimi prihranki ne le za zdravstveno blagajno, ampak seveda za celotno družbo, kar je seveda težko izmerljivo. To je dokazano v državah, ki so to črpalko že uvedli v širšo uporabo. Najpomembneje pa je to, da taka oblika zdravljenja omogoča dobro urejenost krvnega sladkorja ob večji varnosti in boljšo kvaliteto življenja osebam s sladkorno boleznijo tipa 1.

Čeprav smo poslanke in poslanci Liste Marjana Šarca laiki na področju poznavanja diabetesa, se pa zavedamo, da je graditev družbe, ki omogoča dostojno življenje vsem, osnovna pravica slehernega in primarna vrednost družbe. V luči tega podpiramo, da se omogoči naprednejša oblika zdravljenja brez doplačila vsem osebam s sladkorno boleznijo, ki izpolnjujejo strokovne kriterije za pridobitev tega pripomočka. Zaradi tega smo se v Listi Marjana Šarca tudi odločili za sklic današnje seje, na kateri bomo opravili seveda širšo razpravo. Da se bomo z novo metodo zdravljenja in dobrobitjo, ki jo prinaša ta metoda za osebe s sladkorno boleznijo tipa 1 in širšo družbo pobližje seznanili, smo na današnjo sejo seveda povabili strokovnjake s področja diabetologije. V zadovoljstvo nam je, da nas bodo s tem podrobneje seznanili mednarodno priznani strokovnjaki, dolgoletni soustvarjalci napredka pri zdravljenju sladkorne bolezni 1, tako doma, kot v svetu.

Seveda k razpravi si želimo, da se oglasijo tudi direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Ministrstvo za zdravje in pa tudi NIJZ, če so prisotni. V Listi Marjana Šarca verjamemo, da si je politika na tem področju enotna in da si bomo vsi danes prisotni prizadevali za bolj kvalitetno življenje sladkornih bolnikov. V luči tega smo današnjo sejo pripravili tudi tri sklepe, o katerih bomo odločali po opravljeni razpravi. Pa če jih lahko navedem; prvi sklep bi se glasil »Odbor za zdravstvo se je seznanil s peticijo Pobuda k sprejetju strokovnih kriterijev ter odobritvijo sistema zaprta zanka in CGM«. Drugi sklep; »Odbor za zdravstvo poziva resorno ministrstvo, da v sodelovanju z Zavodom za zdravstveno zavarovanje skladno s predlogom strokovnega kolegija Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove Interne klinike in Pediatrične klinike UKC Ljubljana, ustrezno spremenita sklep o zdravstvenih stanjih in drugih pogojih za upravičenost do medicinskih pripomočkov iz obveznega zdravstvenega zavarovanja na področju kontinuiranega merjenja glukoze v podkožju«. In pa tretji sklep; »Odbor za zdravstvo poziva resorno ministrstvo, da v sodelovanju z Zavodom za zdravstveno zavarovanje skladno s podanimi strokovnimi kriteriji strokovnega kolegija Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove Interne klinike in Pediatrične klinike UKC Ljubljana, odobrita tako imenovani sistem zaprte znamke in kontinuirano merjenje glukoze v podkožju za osebe s sladkorno boleznijo v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja. To so ti trije sklepi.

Verjamem, da bomo te sklepe tudi soglasno podprli. Toliko zaenkrat z moje strani in želim si dobre razprave.

Hvala lepa.