Govor

Lidija Divjak Mirnik

Hvala za besedo.

Dobro jutro vsem skupaj! Gospod minister, gospod Urbanija, gospod Veselinovič, kolegice in kolegi!

Bom zelo kratka, ker nimamo dosti časa, pa zato, ker so dejstva pravzaprav znana, dobili ste jih tudi kot gradivo s sklicem te seje.

Zakaj smo danes spet tukaj, zakaj je spet seja – ja, zato, ker gospod Urbanija še ni storil tega, kar mu je Odbor za kulturo 4. decembra 2020, pred štirinajstimi dnevi, tudi naložil, zelo preprosto. Zakaj tega ne stori in samovoljno krši pogodbo, bo verjetno danes povedal sam.

V tem trenutku oziroma do danes so se zgodile naslednje zadeve. Dobili smo namreč sporočilo gospoda Veselinoviča in ostalih združenj, da zadeva še ni plačana, se pravi, denarja na računu STA še ni, kar pomeni, da denarja za plače ni, kar pomeni, da je ogroženih ca sto delovnih mest plus sto družin, ki za temi delovnimi mesti stojijo. Potem smo dobili tudi mnenje Službe Vlade Republike Slovenije za zakonodajo, ki je jasno povedala, da niso bili vključeni v predmetno gradivo in da so podali mnenje, da to, kar gospod Urbanija počne, je pravzaprav res skrajna sankcija, o kateri je treba premisliti, in da so neke težave, ki bi jih bilo smiselno v pogodbi med STA in državo verjetno tudi spremeniti. Posebej so v tem mnenju zapisali: »Upoštevati je namreč treba, da bo imel ukrep ustavitve plačila lahko za posledico okrnjeno ali zaustavljeno izvajanje javne službe.« To je opozorilo Službe Vlade Republike Slovenije za zakonodajo. Vendar tudi glede na to si direktor UKOM dovoli vse to kršiti in se požvižgati na vsa mnenja, zato ker on to lahko, ker ima moč, ki jo na ta način seveda tudi izkazuje. Nato smo dobili sklepe oziroma pravno mnenje, ki ga je izdelal Gorazd Podbevšek, univerzitetni diplomirani pravnik, kjer pravi: »Prvič, UKOM je po našem mnenju zahteval od STA podatke, do katerih ni upravičen po zakonih in notranjih aktih družbe. Drugič, UKOM je po našem mnenju zahteval od STA podatke, do katerih ni upravičen na podlagi pogodbe, drugače interpretirana pogodbena določila bi bila nična. In tretjič, STA po našem mnenju ni kršila pogodbe z ne posredovanjem podatkov in UKOM nima pravne podlage za samovoljno ustavitev financiranja z ustavitvijo izplačil, odpovedjo pogodbe in s pogojevanjem za sklenitev nove pogodbe.« Torej, vprašanje nas, predlagateljev te seje, je, gospod Urbanija, zakaj ne plačate STA tega, kar jim po zakonodaji in po pogodbi pripada.

Vmes je prišlo tudi pismo Mijatovičeve premierju Janši, na kar premier Janša seveda ne odgovarja, odgovarja v njegovem imenu gospod Urbanija, kjer zaključi, zelo zanimivo, in sicer, gospod Urbanija je namreč sklenil z besedami (navajam), da »Slovenija temelji na vladavini prava ter da so tovrstni spori v pristojnosti sodišč.« Ja, res je.

Toliko za začetek. Mi smo zdaj predlagali dva sklepa, ki se od tistih, ki smo jih že sprejeli, razlikujeta samo v tem, da namesto »nemudoma« gospoda Urbanijo pozivamo, da svoje dolžnosti izpolni v treh dneh, tiste, ki bi jih moral že zdavnaj.

Naj pa za zaključek samo še povem, da v Listi Marjana Šarca menimo, da je STA neodvisna, visoko profesionalna in verodostojna agencija, kjer delajo visoko profesionalni novinarji, ki svoje delo opravljajo korektno, objektivno in pošteno. In tako naj tudi ostane, ne glede na to, da je tam ne nekem direktorskem mestu nek gospod Urbanija.

Hvala lepa.