Govor

Violeta Tomić

Spoštovane kolegice in kolegi, vsi vabljeni, dobro jutro! Vse prav lepo pozdravljam!

Opozarjam vas, da je danes redna seja Državnega zbora in da bomo morali končati najpozneje ob 11.30; verjamem pa, da imate tudi mnogi pred tem sestanke poslanskih skupin.

Začenjam 33. nujno sejo Odbora za kulturo.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani odbora: Zmago Jelinčič Plemeniti in Samo Bevk, ki pooblašča Matjaža Hana za nadomeščanje iz kvote Socialnih demokratov in ga prav lepo pozdravljam, Marko Koprivc pa nadomešča Matjaža Nemca.

S sklicem seje ste prejeli predlog dnevnega reda, in sicer: pregled uresničevanja sklepov, sprejetih na 30. nujni seji Odbora za kulturo, glede ustavitve financiranja Slovenske tiskovne agencije iz državnega proračuna. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za spremembo dnevnega reda, je ta določen, kot je bil predlagan s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREGLED URESNIČEVANJA SKLEPOV, SPREJETIH NA 3. NUJNI SEJI ODBORA ZA KULTURO, GLEDE USTAVITVE FINANCIRANJA SLOVENSKE TISKOVNE AGENCIJE IZ DRŽAVNEGA PRORAČUNA.

Obravnava točke je zahteva poslanskih skupin LMŠ, SD, Levica in SAB za sklic nujne seje Odbora za kulturo z dne 9. 11. 2020. Prejeli ste tudi nekaj dodatnega gradiva, ki ga zdaj ne bom naštevala.

Na sejo so bili vabljeni kot predlagateljice poslanske skupine, minister za kulturo, gospod Vasko Simoniti, Bojan Veselinovič, direktor STA, Mladen Terčelj, predsednik Nadzornega sveta STA, Uroš Urbanija, direktor UKOM, in dodatno vabljeni Alenka Potočnik, predsednica Sindikata novinarjev STA, Gorazd Podbevšek in Damjan Tušar, Služba Vlade za zakonodajo, ki pa se je opravičil. Upam, da so ostali vabljeni prisotni, da bodo lahko spregovorili.

Besedo dajem predlagateljem zahteve za sklic seje, predstavnici Poslanske skupine Liste Marjana Šarca, gospe Lidiji Divjak Mirnik.