Govor

Peter Gašperšič

Hvala, predsednik za besedo. Lep pozdrav vsem poslankam in poslancem.

Zdaj veliko je bilo tukaj že povedanega. Jaz lahko tudi rečem, da razumem dober namen, ki ga predlagatelji zasledujejo. Seveda da to, te težke razmere zaradi izbruha epidemije našim državljanom čim bolj omilijo. Vendar pa bi tukaj želel zadevo zgolj osvetliti še z vidika upravljavca avtocest, to je družbe Dars. Namreč bilo je rečeno, da Dars zaradi teh omejitev, ki jih ni sprejel Dars, ampak Vlada Republike Slovenije, ni izpolnil svojih obveznosti. Jaz bi tukaj želel res jasno povedati, da je Dars svoje obveznosti zelo temeljito in vestno izpolnjeval. Mi smo zagotavljali prevoznost avtocest ves čas, celo pospešeno smo jih obnavljali in vzdrževali, skratka naše ekipe, naši delavci so bili aktivni vest ta čas. Bom rekel tudi, ko so veljale omejitve prehodov med občinami. Tako da Dars je, ne da je manj delal, lahko rečemo, da je več delal, zato da bi bom rekel ohranjal in zagotavljal prevoznost avtocest. In zdaj posledično bi torej nosil neko breme odločitev, ki jih je sicer sprejela Vlada, prevzemat bi jih moral pa Dars kot delniška družba, kar bom rekel, je lahko tudi problematično.

Tako da z vidika tega na koga ta zakon naslavlja oziroma predlog zakona naslavlja, ta zahtevek bi lahko tudi rekel, da Dars ni tisti pravi naslovnik, ki mora zagotoviti povračilo za morebitne te ukrepe.

Drugo, kar bi želel še poudariti je pa to, da smo, da torej to, kar je bilo tudi že rečeno s strani predstavnika Vlade, državnega sekretarja, da Dars tukaj ima potem tudi izvedbene težave, komu torej priznati to opravičilo. In nenazadnje seveda sama ta finančna posledica, ki bi zaradi bom rekel, če bi priznali to opravičilo, recimo nekemu deležu kupcev letošnje vinjete oziroma vinjete za leto 2021, bi ta bom rekel manjši, manjši priliv iz tega naslova znašal lahko blizu 20 milijonov – ni številka 50 milijonov. Se pravi kljub vsemu nekaj nižje. Vendar pa bi tukaj opozoril, da bi neposredno, torej zaradi tega manjšega priliva in zaradi manjšega obračuna ddv-ja bil oškodovan neposredno tudi državni proračun.

Skratka, želel sem še določene te vidike osvetliti. Predvsem pa tega, da družba Dars ni tista, ki bi bom rekel povzročila kakršnekoli omejitve in ki ne bi izpolnjevala svojih obveznosti, ampak ravno nasprotno – smo jih še v dodatni meri torej izpolnili in zagotavljali.

Hvala lepa.