Govor

Bogomir Vnučec

Hvala za besedo. Spoštovani!

Naša komisija poudarja, da predlog o priznavanju 25-ega popusta z vštetim ddv pri nakupu letnih vinjet za leto 2021 je všečen in ga razumemo kot dobronamernega. Vendar ga je treba gledati predvsem z vidika javnega interesa in finančnih posledic za državni proračun, saj je družba Dars kot upravljalec cestninskih cest za izpolnjevanje finančnih obveznosti najema posojila s poroštvom Republike Slovenije.

Komisija se ne more strinjati s predlagateljem, da predlog zakona nima finančnih posledic za državni proračun in druga javna finančna sredstva, pri čemer tudi resorno ministrstvo opozarja na finančni izpad prihodka od Darsa v višini 50 milijonov evrov, če bi bil tak predlog sprejet. Ker je cestnina namenjena financiranju upravljanja in vzdrževanja avtocest ter predstavlja pomemben del prihodkov družbe Dars in stabilen finančni vir za odplačevanja najetih posojil, pomeni vsak izpad prihodkov iz naslova cestninjenja tudi manj sredstev za razvoj avtocestne infrastrukture in s tem povezane varnosti tako udeležencev v prometu, ter naših in drugih tujih državljanov in turistov, ki se vozijo po teh cestah.

Komisija opozarja, da je bila možnost uporabe cestninskih cest za določeno obdobje zaradi omejevalnih ukrepov res manjša, ampak tudi glede na številne izjeme, vprašanje v kakšni meri so bili imetniki letnih vinjet dejansko prikrajšani in oškodovani. Ob tem komisija tudi poudarja, da veljavni vinjetni sistem že sam po sebi ni najbolj pravičen, saj gre v prid tistim imetnikom oziroma nam, ki se veliko vozimo, tisti, ki pa ne uporabljajo toliko cestninske ceste pa seveda pa vsi isto plačujemo. Seveda je tu … in ugotavlj- … in priznamo, da je tukaj neka nepravičnost.

Komisija meni, da je v teh trenutnih gospodarskih, zdravstvenih in socialnih razmerah sicer vsak še tako – majhna finančna vzpodbuda ali ugodnost dobrodošla, vendar se je treba zavedati kompleksnosti finančnih posledic epidemije covid-19, ki predstavlja velik izziv za javne finance in bodo, ki bodo imele tudi dolgoročne posledice za ves javni dolg. Na podlagi vsega navedenega komisija ne more podpreti predloga zakona in ga ne podpiramo, pri čemer dodatno opozarjamo, da če bi želeli morebitno prikrajšanost uporabnikov cestninskih cest v času omejevalnih ukrepov zaradi epidemije covid-19 celostno urediti, bi morali predlagati … predlagatelji odpreti tudi vprašanje letne dajatve za uporabo cest ali zavarovanja avtomobilske odgovornosti ali druga vprašanja, vezana na nezmožnost uporabe cest.

Smo pa pozitivno – razumemo predlog ministra za infrastrukturo, da bo z uvedbo elektronskih vinjet bistveno drugačen sistem in takrat računamo, da bo ta pravičnost, ki jo tukaj zdaj pogrešamo, pa večja.

Hvala.