Govor

mag. Andrej Rajh

Hvala lepa, kolega Podkrajšek za besedo. Spoštovani državni sekretar, kolegice poslanke in poslanci!

Kot vemo vsi, je epidemija covid močno posegla v naša življenja in s ciljem njene, omejitve njenega širjenja je Vlada sprejela odloke, ki so omejili gibanje ljudi na občine. In kot vemo, se vsako leto ob začetku leta začne, vstopi v veljavo nova vinjeta za uporabo hitrih cest in avtocest, ki se začne prodajati že v bistvu decembra predhodno leto in velja do konca januarja naslednje leto.

V Poslanski skupini SAB smo zaradi omejitev, ki so nastale, omejitev gibanje na občine, ki so nastale kot posledica vladnega odloka, oba ministra – ministra za infrastrukturo in ministra za finance pravočasno preko ustnih poslanskih vprašanj opozorili in dobili zagotovila, da bosta šla iskati rešitev v to smer, da bi nekako zaradi nemožnosti uporabe letnih vinjet uporabniki nekako bili refundirani. Mi smo predlagali, ker je najbolj enostavno, da se imetnikom letnih vinjet, letnih vinjet za leto 2020 prizna 25 procentni popust pri nakupu letnih vinjet za leto 2021 in da se to izkaže bodisi z računom, bodisi torej z računom nakupa, bodisi s kuponom od vinjete.

Torej eno od teh zadev je vsak voznik ali pa imetnik dolžen hraniti, tako da to ne bi smela biti nobena ovira. Zato smo bili toliko bolj presenečeni, neprijetno presenečeni, ko se je 1. decembra začela prodaja letnih vinjet po nespremenjeni ceni, brez nobenih izjem in zato danes tudi vlagamo spremembo oziroma dopolnitev zakona, ki tudi ta problem naslavlja, torej da bodo tudi ti imetniki novih vinjet za leto 2021, ki so jih že kupili po ceni 110 evrov, ob predložitvi računa lahko refundirali od koncesionarja, to je od družbe Dars.

Da si boljše predstavljamo, kako je izgledala omejitev na občine – tu je zemljevid mestne občine Maribor z narisanimi mejami in tu je v bistvu s to debelo črto narisana avtocesta, ki poteka čez mariborsko mestno občino. Na dostop iz mestne občine Maribor je možen samo na vstopu v torej v kraju Pobrežje, izstopa iz mestne občine pa sta že v drugi občini. To ni osamljen primer. Tu na primer na drugi strani imam zemljevid občine Rogaška Slatina, preko katere sploh ne poteka avtocesta. Torej krajan ali pa občan občine Rogaška Slatina, če želi do avtoceste, mora postopati preko drugih občin. Pa to ni edini primer. Taka je tudi na primer občina Komen ali pa občina Slovenske Konjice. Tako da se ti problemi kar vrstijo in ogromno državljanov je s poštenim namenom kupilo celoletno vinjeto, jo v začetku leta plačalo, potem pa zaradi vladnega odloka ga preprosto niso mogli uporabljati v obsegu, kot jim je to bilo obljubljeno. Tako da v tem smislu tudi ne nastanejo nobeni finančne posledice za družbo Dars, ker preprosto ta do svojih uporabnikov zaradi vladnega odloka ni izpolnila svojih obveznosti.

Tako da v bistvu jaz predlagam, da se ta temu našemu predlogu prisluhne. Lahko bi Vlada, bom rekel te probleme tudi bolj tehtno pristopila k reševanju. Vemo, da velika večina imetnikov vinjet, torej ti, ki so kupili vinjeto za leto 2020, da jo bodo kupili tudi za leto 2021. In če bi želela Vlada k temu proaktivno, projektivno pristopiti, torej uporabniško primerno pristopiti, bi lahko tudi se poslužila ene pavšalne rešitve, da bi … ker je 99 procentov uporabnikov letnih vinjet enakih, da bi jim kar avtomatsko, da bi kar avtomatsko znižala cene vinjet. Mi smo tu šli v bistvu korak dalje in smo vseeno zahtevali, da se nekdo, ki je kupil vinjeto, izkaže s kuponom, bodisi z računom.

Tako da v bistvu jaz pozivam, da se vsaj ta naš predlog, ki je, ki sledi temu, da če nekdo nekaj kupi, plača pošteno in če ne dobi storitve v obsegu, kot je to bilo pogodbeno dogovorjeno, ker zavedati se moramo, da z nakupom vinjete se sklene med dvema partnerjema, poslovnima partnerjema pogodba. In če en poslovni partner svojega dela v celoti ne izpolni, je potem samoumevno ali pa v bistvu v eni urejeni pravni državi samoumevno, da tisti del, tisti partner, ki svoje obveznosti ne izpolni, to tudi v bistvu … da drugemu partnerju ponudi eno odškodnino. Zato prosim za podporo našemu predlogu.

Hvala lepa.