Govor

Spoštovane kolegice, cenjeni kolegi, cenjeni in spoštovani gostje! Vsem želim en lep dober dan.

Pričenjam 36. nujno sejo Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor in vse prisotne še enkrat prav lepo pozdravljam. Obveščam vas, da opravičenih za današnjo sejo ni, s pooblastilom pa sodeluje naša poslanka, poslanska kolegica iz stranke SMC Mojca Žnidaršič, ki nadomešča našo kolegico Janjo Sluga in jo prav lepo pozdravljam.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red; predlog zakona o dopolnitvi Zakona o cestninjenju v skrajšanem postopku. Ker so pričetka seje nisem prejel nobenega predloga za spremembo dnevnega reda, je ta določen, kot ste ga sprejeli s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – OBRAVNAVA PREDLOGA ZAKONA O DOPOLNITVI ZAKONA O CESTNINJENJU, ki ga je Državnemu zboru 1. 12. 2020 v obravnavo posredovala skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Mašo Kociper, s predlogom, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku. Kolegij predsednika Državnega zbora je na 87. seji 11. 12. 2020 sklenil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopu. Predlog zakona je bil uvrščen na dnevni red te seje, na predlog zahteve poslank in poslancev Poslanske skupine SAB, LMŠ, SD in stranke Levica. Za sklic izredne seje Državnega zbora z dne 11. 12. 2020, ki je objavljen na spletni strani Državnega zbora s sklicem, oziroma na e-klopi.

Za obravnavo je bilo posredovano naslednje gradivo; predlog zakona z dne 1. 12. 2020, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 14. 12. 2020, mnenje Vlade z dne 16. 12. 2020 ter mnenje Komisije Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj z dne 17. 12. 2020. Rok za vložitev amandmajev je do začetka oziroma predloga zakona do … sedaj so bili vloženi amandmaji Poslanskih skupin SAB k 1., 2. in 3. členu. Vsa navedena gradiva so objavljena na spletni strani Državnega zbora. Na sejo so bili k obravnavi te točke povabljeni; predlagatelj oziroma skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Mašo Kociper, Ministrstvo za infrastrukturo, Komisija Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, DARS d.d. ter Zakonodajno-pravna služba.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo na podlagi 126. člena Poslovnika Državnega zbora opravili razprave in glasovanje o posameznih členih predloga zakona.

Besedo dajem predstavniku predlagatelja, da nam poda dopolnitev, dopolnilno obrazložitev k predlogu zakona v imenu skupine poslank in poslancev s prvopodpisano Mašo Kociper, ki jo pa zastopa na današnji seji naš kolega mag. Andrej Rajh.

Gospod Rajh, izvolite.