Govor

Peter Svetina

Hvala lepa za besedo, spoštovana gospa predsednica, spoštovani predlagatelj, spoštovane poslanke in poslanci in ostali gostje.

Zakon o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanja invalidov je zagotovo eden najpomembnejših zakonov, ki jih ureja področje invalidov. Pri varuhu pa smo že v letu 2016 prejeli več pobud, v katerih so posamezniki opozarjali na problematiko zaposlitvene rehabilitacije, predvsem v povezavi s pravico do denarnih prejemkom. V skladu s 17. členom ZZRZI-ja ima invalid, ki mu je priznana pravica do zaposlitvene rehabilitacije, pravico do denarnega nadomestila in pa seveda v samo, kot je bilo že danes omenjenih, če dosega najmanj 100 ur in če invalid ni prejemnik denarnega nadomestila ali denarne pomoči iz naslova pravic brezposelnih oseb. Iz pobud je izhajalo, da invalidi večinoma opravijo več kot 100 ur in za dodatne ure niso nagrajeni. Morebitne izostane, tudi upravičeni na primer bolezen, operacije in podobno se ne upoštevajo font ur, torej vključitev rehabilitacije ne pomeni rednega dohodka. Še huje je invalidom, ki zmorejo na podlagi odločbe, ZPIZ-a ali ob morebitnih drugih utemeljenih primerih delati le še v skrajšanem delovnem času, na primer štiri ure. Kljub temu je pogoj enak za vse. 100 ur na mesec, kar je v polovičnem delovnem času skoraj nemogoče.

Pobudniki so ravno tako menili, da so v primerjavi z neinvalidnimi iskalci zaposlitev, ki sicer prejemajo denarno socialno pomoč ob precej slabšem položaju. Prvi prejmejo potem denarno socialno pomoč, ki je malo nižja od denarnega prejemka, ki ga prejme invalid v zaposlitveni rehabilitaciji. Takrat smo se tudi prvič obrnili na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in izrazili zavedanje, da denarni prejemek, ki ga prejme oseba vključena v zaposlitveno rehabilitacijo ni plačilo za opravljeno delo. Podali smo jim vse svoje pomisleke in v bistvu smo, kot sem že rekel leta 2016 opozarjali na to, žal smo morali to v naših naslednjih letnih poročilih o 17., 18. in 19. ponovno poudarjati, v tem trenutku pa verjamem, da bo s to spremembo zakona ta nepravičnost odpravljena in sem zelo zadovoljen, da je bilo tudi naše priporočilo upoštevano.

Hvala lepa.