Govor

Cveto Uršič

Hvala lepa gospa predsednica. Spoštovane poslanke in poslanci, spoštovan gospod varuh človekovih pravic, spoštovani gostje.

Zakon o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov, kot je poslanec Židan povedal je bil sprejet leta 2004, začel pa se je uporabljati 2005. Zakon je v teh 15 letih pomembno prispeval k boljšim možnostim invalidom. Da si uredijo svoje življenje tako, da sami zaslužijo za potrebe in so na ta način socialno vključeni in tudi izpolnijo svoje karierne in druge želje ter potrebe. To zakon vključuje tako ukrepe na strani aktivne politike, kot tudi pasivne. En izmed teh o katerih danes govorimo je siguren na tej aktivni strani, poleg zaposlitvene rehabilitacije tudi možnost usposabljanja na delovnem mestu in pa seveda potem možnost zaščitne zaposlitve, podporne zaposlitve in podobno. Pomembno je pa seveda prispeval k boljšim možnostim za zaposlovanje tudi skozi pasivne ukrepe, to so denarni prejemki, na eni strani subvencija plače za zaposlene invalide, možnost financiranja prilagoditve delovnih mest in tako naprej. Da je to res potrjujejo recimo samo podatki za leto 2020, če vemo, da se je lani povečalo število brezposelnih zaradi covida.

Ob tem pa moram ponovno poudariti, ker mi vedno poudarimo, z ukrepi iz PKP pa se je ohranila zaposlitev vsaj 300 tisoč delovnih mest se je na strani invalidov lani zmanjšalo število brezposelnih invalidov za 6 %. To pomeni, da so tudi v času krize oziroma ne krize, epidemije so ukrepi na strani spodbud za zaposlovanje invalidov delovali. Ta pravica, denarni prejemek iz naslova zaposlitvene rehabilitacije se, kot je tudi predlagatelj omenil v času od začetka uporabe zakona ni spremenila. Invalidi imajo pravico do plačila stroškov javnega prevoza, plačila stroškov bivanja in pa denarnega prejemka v primeru, kot je bilo pravilno rečeno, če traja usposabljanje oziroma zaposlitvena rehabilitacija vsaj 100 ur na mesec. Kot predlagatelj ugotavlja pa res je izpade ta skupina invalidov, ki so na usposabljanju, ki so vključene v rehabilitacijo manj kot 100 ur. Iz tega vidika vlada podpira predlog, opozarja na dodatno pomanjkljivost, tudi v tem predlogu to je plačilo malice v času izvajanja zaposlitvene rehabilitacije. Glede zadnjega predloga o možnosti začetka uporabe po objavi, pa vlada ni zavzela do sedaj stališča.

Hvala.