Govor

Dober dan, lepo pozdravljeni! Še posebej lepo pozdravljam vse članice in člane odbora. Lepo pozdravljam tudi vabljene na današnjo sejo.

Najprej pa mi dovolite, da vam zaželim vse dobro v novem letu, v letu 2021, da bo čim manj stresno in da bomo opravičili čim več dobrega dela na Odboru za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Začenjam 24. sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Na seji kot nadomestni člani in članice odbora s pooblastili sodelujejo. Namesto gospoda Mihe Kordiša je z nami gospa Nataša Sukič, ki jo lepo pozdravljam, namesto gospoda Soniboja Knežaka je z nami gospod Dejan Židan, ki ga tudi lepo pozdravljam. Dnevni red današnje seje pa je naslednji. Prva točka dnevnega reda Predlog zakona o spremembi in dopolnitvi zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov, druga obravnava ter druga točka Poročilo o delu in finančnem poslovanju fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji za leto 2019, tretja točka Razno.

Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za spremembo dnevnega reda, ugotavljam, da je določen dnevni red seje, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo torej na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBI IN DOPOLNITVI ZAKONA O ZAPOSLITVENI REHABILITACIJI IN ZAPOSLOVANJU INVALIDOV.

Gradivo, ki ste ga prejeli je naslednje, mnenje Zakonodajno-pravne službe, mnenje Komisije Državnega sveta za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide, je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora. Prejeli ste tudi mnenje vlade. Zraven pa imamo vložena tudi dva amandmaja k 1. členu. Gre za amandma koalicijskih poslanskih skupin in pa amandma opozicijskih poslanskih skupin. Mislim, da amandma, ki je bil najprej posredovan, še en amandma je pa umaknjen.

Zdaj na sejo sem vabila predlagatelja, to je skupina poslank in poslancev, s prvo podpisanim gospodom Dejanom Židanom, potem Zakonodajno-pravno službo, Ministrstvo za delo, z nami je gospod državni sekretar gospod Uršič, lepo pozdravljeni, vabili smo Državni svet ter varuha človekovih pravic, gospoda Petra Svetino, ki ga tudi lepo pozdravljam.

Pričenjam torej z drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga. In najprej sprašujem ali želi besedo predlagatelj te točke dnevnega reda? Gospod Židan, izvolite.