Govor

Peter Misja

Lep pozdrav. Peter Misja, predsednik Skupnosti občin Slovenije.

Morda niti ne bi rabil nič kaj veliko razpravljati, ker je predstavnik Državnega sveta sedaj skoraj vse povzel, kar smo mi v pripombah občine dali. Pravzaprav ta 34. člen, za katerega mislim, da se je nekaj spremenilo oziroma se bo spremenilo.

Poglejte, občina mora vsekakor imeti pravico do odločanja v primeru, da ima svoje vrtce, pa ima svoj vrtec prazen, in bo v zasebnega dela. Že samo financiranje, jaz verjamem, da tukaj prisotni tudi zelo dobro poznate financiranje vrtcev, da občine financiramo približno 70 % vrtcev. Starši tako ali drugače, bom rekel, ne financirajo tako veliko kot si nekateri predstavljate. Tukaj tudi zeva ena luknja, ki bi jo bilo treba urediti. Predvsem zaradi tega, ker mnogi izkoriščajo vplačilo vrtcev. Sicer to ni tema tega zakona, ampak vseeno bi rad to poudaril.

Potem pa je isto ta 8. in 9. člen, kar je bilo tudi opozorjeno. Poglejte, zadnjih deset let ali pa še več izključno občine s svojim denarjem iz povprečnine in ostalega gradimo in dograjujemo vrtce. Nekih razpisov v tem času ni bilo. Sedaj sicer vidimo, da se v proračunu nek denar pojavlja, ampak tudi sedaj ni razpisa, pa bi po moji oceni tudi že lahko bil.

Ta drugi, tretji, četrti otrok, mi smo zelo veseli v lokalni skupnosti, da lahko vsem omogočimo vrtce, ampak vsekakor bo pa neka vsota se tudi pri nas poznala. Zato bo treba zasigurati neke standarde. Moram povedati, da tudi nekateri župani, ki se tega zavedamo in to nekaj naprej gradimo in vidimo, da se postavlja neki blok in greš naprej, nekako spravimo skupaj. Konkretno tudi v moji občini smo se morali zadolžiti, da smo lahko naredili deset oddelični vrtec. Leta 2010 niti evra nismo dobili od države, ampak smo omogočili kvalitetno življenje. Tako, da tega se mi zavedamo. Opozoril bi vseeno, da po eni strani je v redu, da se omogoča, po drugi strani bi pa morali tudi na drugih postavkah skrbeti, da bi lahko te standarde omogočili. Kar nekaj standardov je tam predstavnik Državnega sveta tudi nanizal in če bomo hoteli tam od leta 2023 do 2030 zasigurati te standarde, bo treba na tem marsikaj narediti.

Glavna zadeva pa se mi zdi ta 34. člen. Verjamem, da ste ga dobro preštudirali in da boste znali v nadaljevanju odreagirati.

Na koncu samo še poudarim, da nimam nič proti zasebnim vrtcem. Samo če imamo mi svoj vrtec, ne moremo potem v drugo hišo financirati.

Toliko. Hvala.