Govor

Spoštovani! Vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne lepo pozdravljam.

Pričenjam 14. redno sejo Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino. Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti člani odbora Ferenc Horváth. Ravno smo prejeli eno pooblastilo, da Lidijo Ivanuša nadomešča na današnjem odboru Franci Kepa.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red seje odbora. Pod 1. točko: Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o vrtcih, skrajšani postopek EPA 1441-VIII in pod 2. točko Razno. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov v zvezi z dnevnim redom, je določen takšen dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem seje odbora.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O VRTCIH. V zvezi s to točko ste prejeli gradivo, ki je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora. To je predlog zakona, mnenje Zakonodajno-pravne službe, mnenje Državnega sveta, pripombe Skupnosti občin Slovenije, mnenje Mestne občine Ljubljana, pripombe Združenja občin Slovenije, pripombe Združenja mestnih občin Slovenije in pripombe Združenja zasebnih vrtcev Slovenije. Dodatno pa ste prejeli še vložene amandmaje poslanskih skupin SDS, SMC in NSi.

K tej točki dnevnega reda sem vabila, kot je razvidno iz sklica seje, zato ne bom vseh brala.

Odbor bo predlog zakona obravnaval na podlagi 126. člena Poslovnika Državnega zbora.

Rok za vlaganje amandmajev se je iztekel v četrtek, 7. januarja 2021. V poslovniškem roku pa so amandmaje vložile poslanske skupine SDS, SMC in NSi.

Odboru predlagam, da v skladu s tretjo alinejo prvega odstavka 128. člena Poslovnika Državnega zbora ob koncu razprave glasujemo o vseh členih skupaj. Ali kdo temu nasprotuje? Ugotavljam, da ne.

Pričenjam drugo obravnavo predlog zakona v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. Zato dajem besedo predlagatelju zakona državnemu sekretarju na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport dr. Damiru Orehovcu. Izvolite.