Govor

Andrej Černigoj

Hvala gospod predsedujoči, hvala za besedo. Vse goste lepo pozdravljam, spoštovani gospod državni sekretar, vsi prisotni, predstavnik Evropske komisije, kolegice in kolegi.

Še enkrat vas bi rad pozdravil, da ste se v teh dneh, v teh prazničnih dneh vzeli čas in da smo se danes tudi srečali. Jaz moram reči, da v bistvu nekako v letu, ki nam ne prizanaša, lahko rečemo smo prišli tudi do kančka neke luči na koncu tunela. Jaz moram reči, da sem bil osebno kar malce skeptičen glede dogovora, da je kar, še pred nekaj dnevi je kazalo, da do tega dogovora ne bo prišlo in da bomo v bistvu Evropska unija kot Velika Britanija oziroma Združeno kraljestvo primorani stopiti v tako imenovati trdi Brexit. Videli smo, da temu ni tako, da nekako so obe strani nekako proaktivno pristopile v zadnjih dneh in prišle do tega dokumenta, ki moram reči, da vse skupaj obsega nekaj več kot 2500 strani. Jaz si želim, da bo tudi to čim prej prevedeno v naš materni slovenski jezik, kar sem tudi že dobila zagotovila.Jaz moram reči, če gremo čisto na začetku malo pogledati v bistvu datumi, ki so bili že omenjeni, v bistvu pred 31. decembrom mora ta sporazum najprej sprejeti tudi britanski parlament in seveda nekako Evropska unija in bo šele ta dokument začel veljati, ker nekako, če ne bi imeli tega dokumenta, bi s 1. januarjem stopili v tako imenovani ta trdi Brexit. Jaz verjamem, da to ne bo tako in da bo ta dokument na obeh straneh predvsem tudi na strani britanskega parlamenta bil sprejet. Jaz si želim, da bi mogoče tudi aktivnejšo vlogo pri tem imel tudi Evropski parlament, ampak kot smo že videli bo o tem dokumentu Evropski parlament glasoval o sporazumu odločal naknadno kot sem seznanjen.

Naj povem, da v bistvu jaz še vedno sem mnenja, da je v bistvu Združeno kraljestvo šlo iz Evropske unije, da je to napaka, ampak kot so že moji predhodniki omenili, vsak se odloča o svoji lastni poti in to je bila pač njihova odločitev in je popolnoma legitimna, katero pač moramo tudi spoštovati. Jaz si želim, da Združeno kraljestvo tudi v prihodnosti bo ostalo zaupanja vreden partner Evropske unije, predvsem pa tudi Slovenija. Jaz moram reči, ker sem si malček pogledal vse te številke. Glejte Združeno kraljestvo je bilo v Evropski uniji del, več časa kot Slovenija, celih 49 let in zdaj v bistvu se ta pot počasi končuje. Moramo reči, da za Slovenijo je v bistvu britanska, Združeno kraljestvo kar pomemben gospodarski partner, mislim, nekako osmi, če ga malo stehtamo, osmi po vrsti, tako da jaz upam, da ti odnosi s temi novimi bruti fakti se ne bodo podrli in da bomo te trgovinske odnose negovali, upam pa tudi povečali. V bistvu imamo sporazum, ki smo ga dobili tudi na mizo, ker je kar obsežen. Jaz moram reči, da bi se rad še enkrat zahvalil tudi državnemu sekretarju, vsem prisotnim v tej dvorani, predvsem pa celotni slovenski diplomaciji, ki v teh ključnih časih v bistvu marsikaj dalo na stran, si je izključno vzelo čas za ta dokument, pripravilo tudi stališče Vlade in v bistvu v teh prazničnih dnevih nam omogočilo, da sploh na tem odboru lahko o čem razpravljamo. Bo pa kar nekaj ključnih področij, ki so zame zelo ključna. Jaz imam več ključnih področjih, to je trgovina, potovanja, potem ribištvo je tudi bilo že omenjeno, Evropsko sodišče v Luksemburgu, varnost, pa tudi študija. Zdaj, če se vrnem ob študij, jaz moram reči, da me veseli, po eni strani sem žalosten, da britanski študentje ne bodo več mogli sodelovati v shemi Erasmus+, je bila, kakor sem seznanjen, če sem bil, sem nekje prebral, da študenti iz Severne Irske bodo lahko sporazum z Irsko državo še naprej neko prehodno obdobje sodelovali v tem Erasmus projektu, kar me to izredno veseli in to mogoče tudi nekako povezuje Irsko, mlade na otoku.

Kar se tiče varnosti, jaz moram tukaj reči, da tukaj tudi Slovenija in slovenski diplomati so ogromno in bi tukaj res pohvalil s področja vidika koordinacije sistema socialne varnosti, mislim, da je tukaj tudi Slovenija naredila en tak preboj naprej in da se je tukaj ogromno napora vložilo. Kar se pa tiče v bistvu na gospodarstvo, kar sem že prej omenil trgovino, me veseli, da nekako je, upam, da se bo to potem tudi v praksi pokazalo, da sporazum prinaša prevedljivo in stabilno poslovno okolje za gospodarske subjekte obeh pogodbenic in koristi za potrošnike. To me veseli. Predvsem pa jaz vidim tukaj, tako je tudi zabeleženo tukaj, da je v bistvu ta dober nastavek za dober gospodarski razvoj v prihodnosti. Tukaj bi res rad še enkrat poudaril. V bistvu se opravičujem, Združeno kraljestvo, Veliko Britanija in Severna Irska je po podatkih o trgovinski menjavi na 20 najbolj pomembnejša trgovinska partnerica Slovenije. Tako, da jaz mislim, da tudi tukaj ni zanemarjati. Ogromno slovenskih podjetij izvaža v Veliko Britanijo, tukaj so predvsem zdravila. Kar me je pa zelo presenetilo. Jaz sam prihajam iz Vipavske doline in Ajdovščine in v bistvu sladoled, izmenjava na področju sladoleda je zelo močna in imamo največje sladoledno podjetje v Ajdovščini.

Kar se pa tiče potovanj, jaz bi tukaj res eno izpostavil, jaz mislim, da bo v prihodnosti prihajalo tudi kar do naj, bom tako rekel, največjih mogoče vprašanj, ker saj veste, upam, da bo enkrat ta epidemija končala in da bomo lahko ponovno potovali. Tukaj bi res rad opozoril, da se na področju potovanj se bo marsikaj spremenilo kot je bilo že omenjeno viza več kot 90 dni. Še eno zadevo bi rad opozoril. Tisti britanski državljani, ki imajo mogoče ljubljenčke s seboj, evropski paseporti za njih ne bodo več, kakor sem jaz seznanjen bili, kako se reče veljavni – veljavni, hvala – tako, da v bistvu tukaj bo ogromno stvari, ki jih bomo morali državljani in državljanke še narediti. Jaz pozdravljam ta sporazum. Kot sem pa že na začetku povedal, v bistvu vidim to kot neko luč na koncu tunela, ampak po današnjem dnem se bo marsikaj spremenilo. Moje osebno je še vedno, tudi ta sporazum ni win-win situacija, ampak lose-lose na dolgi rok situacija. Je pa v teh danih okoliščinah to najboljša možna zadeva, ki nam je bila preostala, da smo se jo izpogajali. Tako, da še enkrat se bi na tem mestu rad tudi v imenu, v svojem imenu rad zahvalil celotni slovenski diplomaciji in tudi glavnemu pogajalcu gospodu Barnierju, ki je v dveh letih in pol vodil nek zelo konstanten in zelo konstruktiven dialog z Veliko Britanijo in zaradi tega smo tudi prišli do tega sporazuma, ki ga imamo danes pred seboj. Še enkrat najlepša hvala za pozornost in upam, da bodo vse te besede, ki so tukaj zapisane tudi v praksi izzvenele tako dobro kot so na papirju. Hvala.