Govor

mag. Marko Pogačnik

Spoštovane kolegice in kolegi. Začenjam 24. nujno sejo Odbora za zadeve Evropske unije.

Obveščam vas, da imam eno pooblastilo, in sicer poslanec gospod Branislav Rajić nadomešča gospoda Gregorja Periča. Opravičila imam dva in sicer nujne seje se opravičuje poslanec gospod Zmago Jelinčič Plemeniti in poslanec gospod Ivan Hršak.

Obveščam vas, da so na sejo vabljeni poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije, Urad predsednika Republike Slovenije, Kabinet predsednika Vlade ter predstavniki Vlade in Državnega sveta. Vse navzoče lepo pozdravljam.

Prehajam na določitev dnevnega reda seje Odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje Odbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo je določen takšen dnevni red seje kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGOV SKLEPOV SVETA O PODPISU IN SKLENITVI V IMENU EVROPSKE UNIJE TER ZAČASNI UPORABI SPORAZUMA O PARTNERSTVU MED EVROPSKO UNIJO IN EVROPSKO SKUPNOSTJO ZA ATOMSKO ENERGIJO NA ENI STRANI IN ZDRUŽENIM KRALJESTVOM VELIKE BRITANIJE IN SEVERNE IRSKE NA DRUGI STRANI. Gradivo smo od Vlade prejeli danes popoldne na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije. Skrajni rok za njegovo obravnavo v Državnem zboru je danes. Priloge, ki so označene s stopnjo tajnosti limite so vam bile zaradi varovanja podatkov posredovane v varovani predal. Gradivo k točki je bilo v skladu z določili Poslovnika Državnega zbora dodeljeno v obravnavo Odboru za zadeve Evropske unije kot pristojnemu odboru.

Dovolite mi, da na kratko povzamem dogajanje v letošnjem letu. Združeno kraljestvo je po 47-ih članstva 31. januarja 2020 izstopilo iz Evropske unije. V skladu s sporazumom o izstopu je zdaj v razmerju do Evropske unije uradno tretja država in zato ne sodeluje več pri odločitvah v Evropski uniji. Vendar smo se z Združenim kraljestvom dogovorili o prehodnem obdobju, ki se konča čez tri dni, torej 31. decembra 2020. V tem obdobju je za ljudi in podjetja, tako v Evropski uniji kot v Združenem kraljestvu vse potekalo kot do sedaj. Tudi pravo Evropske unije se v Združenem kraljestvu uporablja še naprej. Evropska in Združeno kraljestvo sta te prehodne mesece izkoristila za pogajanja v odnosih v prihodnosti. Brez dogovorjenih odnosov s posebnim sporazumom o partnerstvu 1. januarja 2021 sledi tako imenovani trdi Brexit. Zato je v interesu obeh strani, da se dosežen sporazum začne uporabljati 1. januarja 2021. Pogajanja z Združenim kraljestvom je v imenu Evropske unije vodila Evropska komisija načelu z glavnim pogajalcem Michaelom Bernierjem in sicer na podlagi usmeritev in sklepov Evropskega sveta, ki so temeljili na politični izjavi o okviru prihodnjih odnosov med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom, sprejeto skupaj s strani Evropske unije in Združenega kraljestva. Od začetka pogajanj 2. marca letos se je zvrstilo devet krogov pogajanj, ki so se zaključila na božični večer, 24. decembra 2020. Naprošam državnega sekretarja na Ministrstvu za zunanje zadeve gospoda Dovžana, da nam predstavi predlog stališča Republike Slovenije do predlogov sklepov sveta oziroma do doseženega sporazuma o partnerstvu med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom.