Govor

Maša Kociper

Ta določba je rekla, da je potrebno rok za akreditacijo programa podaljšati in da je razlog za takšno podaljšanje to, da imamo epidemijo in izredne razmere in zdravstveno situacijo takšno, kot je bila. Se pravi neka fakulteta, na koncu ugotoviš, da gre to za eno fakulteto, ki 5 let ni bila sposobna te akreditacije si urediti, je dobila v takem pomembnem zakonu, kot je PKP, namenjen samo urejevanju res nujnih zadev ukrepov, ki omogočajo ljudem preživetje, gospodarstvu, da ne propade, svojo določbo.

In seveda v opoziciji smo se že takrat metali na trepalnice, se tole reče lepo popularno, opozarjali na zgrešenost takšne politike, na nezaupanje, ki ga takšen način dela vnaša v ta parlament, na zlorabo inštitutov, ki smo jih tudi v opoziciji prilagodili zaradi izrednih razmer. Vse to smo opozarjali. Bil je dan tudi amandma, da bi se to rešilo, ki pa žal ni bil sprejet. In smo eni univerzi, Novi univerzi v Ljubljani, saj smo že takrat povedali za koga gre, tako da ni nobena skrivnost, šli na roko, kot se lepo po slovensko reče in podaljšali ta rok za akreditacijo. Ker zdaj, če bo pa imela daljši rok, bo pa upajmo končno naredila to, kar v petih letih ni naredila. Nova univerza kot jo poznamo, ustanovitelj znani desni politik, gospod Peter Jambrek, odgovorna oseba v tej univerza gospa Olga Jambrek, verjetno se slučajno piše enako. Rektor dr. Matej Avbelj, verjetno čisto dober pravnik, ampak kaj, ko se javi samo, ko ima kaj dobrega za desno opcijo za povedat. In en kup nekim desno, desni opciji naklonjenih predavateljev, ki pa na internetni strani sploh niso nikjer napisani. Poglejte si prosim internetne strani ostalih fakultet javnih, pa mi povejte na kateri internetni strani niso zapisani predavatelji recimo. Na tej niso. Sem pogledala dol in gor, počez, sem zmotljiva, dopuščam, da kje v kakšnem malem kotičku je pa to skrito, ampak tam ko je napisano na vrhu »o univerzi«, pa šla sem odpirat za posamezne fakultete, ni napisano kdo so tam predavatelji. Pa se mi zdi, sploh glede na zadnji škandal s policisti, da bi pa lahko vedeli kdo so tisti, ki dobivajo letno 175 … mesečno, pardon, mesečno 175 tisoč evrov proračunskega denarja in letno 2 milijona 100 evrov proračunskega denarja, pri čemer seveda, ker je to zasebna fakulteta, tisti, ki se prijavijo plačajo še prijavnino. Saj to je jasno verjetno, da nimajo zastonj zasebne fakultete. To je ta situacija, ki nas je že takrat izjemno zmotila. In potem se pojavi en odgovorni državljan, plača odvetnika, ker to je težko napisat tako zahtevo. Profesor, mislim, da je gospod redni profesor, dr. Danijel Rebolj, vso spoštovanje za njegov državljanski pogum, in vloži presojo tega sklepa, ki pravi, da referendum v tej … o tem zakonu ni mogoč. Zato ker on bi rad izpodbijal to pristransko rešitev, naklonjeno eni univerzi, morda tudi z referendumom, verjetno ne, ampak gre za pravne možnosti, pa ne more, ker je ta univerza in usluga njej zapakirala PKP, proti kateremu referendum ni možen.

In potem, kot je pač navada v našem parlamentu, kot to vedno znova poslanci opozarjamo in je res taka smešna anomalija, mora Zakonodajno-pravna služba, ki je ves čas sprejemanja tega zakona opozarjala na to, da je to narobe in da ne sodi ta določba v ta zakon. Med drugim je tudi predstavnica danes opozorila, da je presplošno to sklicevanje na izredne razmere in epidemijo za tako določbo in podaljšanje roka in ni mogoče v zadostni meri utemeljiti tezo, da je bilo treba v PKP-ju to stvar urejati. Ta ista zakonodajna služba mora pri vseh takih pobudah potem napisati, da glede na to, da je bil zakon sprejet in tako naprej, Državni zbor meni, da je zahteva za oceno ustavnosti neutemeljena in prav tako meni, da predlog za začasno zadržanje je neutemeljen. Ti reveži, ki so vse to opozarjali, morajo pa pol napisati mnenje, da pa v bistvu so se pa zmotili.

In glejte, gre za en primer, ampak takih primerov bo še kar nekaj in upam, da bo takih državljanov s takim državljanskim pogumom, ki bodo upali take stvari izpodbijati, tudi še kar nekaj. In upam, spoštovani SMC, da boste tukaj dovolili možnost, da Ustavno sodišče pove, ali je to prav ali ne. Se lahko pa – glej, pri Ustavnem sodišču nikoli ne veš, lahko pa bodo rekli, da nič ni narobe. Ampak že takrat smo se vsi zgražali nad tem in zdaj imamo možnost, da Ustavno sodišče pove, ali je bila narejena napaka ali ne. Tako da danes je treba tisti, ki želite, ki razmišljate v tej smeri, kot sem razlagala, pač glasovati proti sklepu, ki ga je predlagal predsednik in da vidimo kaj bo na to šlamastiko reklo Ustavno sodišče.

Hvala.