Govor

Robert Polnar

Spoštovane gospe in gospodje, poslanke in poslanci, lepo pozdravljeni!

Začenjam 53. nujno sejo Odbora za finance. Nisem zaenkrat prejel nobenega obvestila o tem, da bi bil kdo zadržan in se seje ne bi mogel udeležiti. Prejel pa sem tri nadomestila oziroma pooblastila in sicer poslanec Dušan Šiško nadomešča poslanca Janija Ivanušo iz Poslanske skupine Slovenske nacionalne stranke, poslanka Maša Kociper nadomešča poslanca Marka Bandellija iz Poslanske skupine Stranke Alenke Bratušek in poslanec Janez Moškrič nadomešča poslanko Suzano Lep Šimenko iz Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke.

S sklicem seje ste prejeli predlagani dnevni red seje odbora. V poslovniškem roku nisem prejel drugih predlogov v zvezi z dnevnim redom, zato ugotavljam, da je sprejet dnevni red, kot vam je bil poslan.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – ZAHTEVA ZA OCENO USTAVNOSTI 52. ČLENA ZAKONA O INTERVENTNIH UKREPIH ZA OMILITEV POSLEDIC DRUGEGA VALA EPIDEMIJE COVID-19.

Ustavno sodišče je Državnemu zboru dne 17. decembra lanskega leta posredovalo zahtevo za oceno ustavnosti in določilo petdnevni rok za izjavitev glede začasne zadržanosti in desetdnevni rok za izjavo Državnega zbora glede zahteve za oceno ustavnosti. Odboru sta bili v zvezi z zahtevo posredovani mnenji Vlade in Zakonodajno-pravne službe, zato so izpolnjeni poslovniški pogoji za obravnavo. V skladu z 265. členom Poslovnika Državnega zbora bo odbor kot matično delovno telo o zadevi podal svoje mnenje.

K obravnavi te točke so vabljeni Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za finance, kjer so se opravičili in pa Zakonodajno-pravna služba. Kot dodatno gradivo k tej točki ste prejeli oziroma smo prejeli gradivo Ustavnega sodišča z dne 17. decembra 2020, mnenje Vlade Republike Slovenije z dne 28. 12. 2020 ter mnenje Zakonodajo-pravne službe z dne 21. decembra 2020. Za začetek sprašujem /izklopljen mikrofon/ predstavnico /vklopljen mikrofon/ predstavnico Zakonodajno-pravne službe, ali želite besedo?

Besedo dajem torej gospe Nataši Voršič, vodji Zakonodajno-pravne službe Državnega zbora.

Izvolite, prosim.