Govor

Lidija Divjak Mirnik

Dobro jutro. Hvala lepa za besedo. Lep pozdrav, spoštovani gospod minister, spoštovani predstavniki Vlade, državna sekretarka, kolegice in kolegi in ostali prisotni.

Moje vprašanje se bo danes nanašalo na Bosno in Hercegovino. Bosna in Hercegovina je že na začetku leta 2016 vložila prošnjo za članstvo v Evropski uniji. Svet EU za splošne zadeve je junija 2019 ponovno potrdil zavezanost EU k širitvenemu procesu, ki bo doprinesel k strateški naložbi v mir, blaginjo, demokracijo, varnost in pa stabilnost v Evropi.

EU tudi z namenom približevanja državam zahodnega Balkana in s tem seveda tudi Bosne in Hercegovine zagotavlja finančno in tehnično pomoč tako za širitveni kot tudi za stabilizacijsko pridružitveni proces s takoimenovanim instrumentom predpristopne pomoči.

Tudi Republika Slovenija je že v letu 2019 največ razvojne pomoči namenila pravzaprav regiji zahodnega Balkana, tudi v času Marjana Šarca in v tistem času pravzaprav Bosna in Hercegovina izstopa po obsegu dvostranske razvojne pomoči s strani Republike Slovenije. O tem smo govorili tudi mislim, da ene dve seji nazaj, če se ne motim.

Naj še izpostavim, da sta Bosna in Hercegovina in Evropska unija močno povezani tudi preko trgovskih odnosov, saj izvozi Bosna in Hercegovina v Evropsko unijo za 73 % izdelkov, medtem ko Evropska unija uvozi v Bosno in Hercegovino za 61 %. Čas v Bosno in Hercegovino bi tako tudi doprineslo, da tako rečem, k lažjemu pretoku trgovine tudi Republiki Sloveniji.

Zahodni Balkan je seveda tisti, ki spada v okviru strategije zunanje politike Republike Slovenije med prednostna strateška geografska področja. Mi smo na nek način prepoznani kot iskreni prijatelji te regije. To so vsi dosedanji zunanji ministri tudi ponavljali in to verjetno ponavljate tudi vi, gospod minister.

Vlada Marjana Šarca je sicer v okviru osnutka prednostnih nalog predsedovanja Republike Slovenije Svetu EU izpostavila, da bo v kontekstu zunanjega delovanja posebno pozornost namenila tudi zahodnemu Balkanu. Že zadnjič sem vas o tem že nekaj spraševala. Vas sicer ni bilo, spraševala sem vaše sodelavce. Mislim, da še pisnega odgovora nisem dobila. Pa ne glede na to, jaz bi želela danes kljub temu izpostaviti tri vprašanja v zvezi z Bosno in Hercegovino. In sicer prvič: Zanimalo bi me kakšna je trenutna situacija pri napredku Bosne in Hercegovine glede izpolnjenih štirinajst ključnih prednostnih nalog, ki jih je podala Evropska komisija. Namreč kljub temu, da si Bosna in Hercegovina prizadeva postati članica mora izpolniti teh štirinajst ključnih prednostnih nalog na področju demokracije, pravne države, temeljnih človekovih pravic in tudi reforme javne uprave. Nekako velja, da je v tem trenutku med najmanj obetavnimi članicami, ki bi lahko postale članice.

Moje drugo vprašanje: Ali je Bosna in Hercegovina kaj bližje pozitivnemu mnenju za začetek pristopnih pogajanj?

In pa moje tretje vprašanje: Zanima me prav tako kakšne aktivnosti trenutno potekajo s strani MZZ, da bi pripomogli približevanju Bosne in Hercegovine k EU?

In četrto vprašanje: Ali MZZ načrtuje v okviru predsedovanja Republike Slovenije Svetu EU tudi aktivnosti na področju zunanjega delovanja v okviru Bosne in Hercegovine?

Hvala lepa.