Govor

Ja, lep pozdrav. Hvala lepa za besedo.

Ja saj komaj se je na koledarju izpisalo leto 2021, slišim da smo že spet tam, kjer smo bili, vse po starem. Govor neke podtalne nestrpnosti, manipulacije, podžiganja strahu in predsodkov proti beguncev, saj pravkar smo tole nekako slišali. In to ne glede nato, da je od leta 2015 število nezakonitih prihodov v Evropsko unijo se je zmanjšalo za kar 92 %. Pa kaj potem. Pred nami je pač novi pakt in seveda Slovenija je ponovno na napačni strani zgodovine ali pa da se izrazim malo bolj natančno, na napačni strani humanosti. Celo z Angelo Merkel vidim da si drznete tukaj polemizirati. Res zanimivo, ko se desna politika spravi na desno politiko ali pa desno političarko, ki pa je vendarle očitno na neki drugi ravni, kar se tiče vprašanja migracij, kot pa smo tukaj v Sloveniji. Skratka pri tem novem paktu kot slišimo ima vlada Janeza Janše očitno izrazit problem s konceptom solidarnosti. In seveda smo kot zmeraj, kot smo že navajeni, pa ne samo pod to vlado, da ne bo kdo rekel, da sem ostra samo do te vlade, ostra sem pravzaprav do vseh zadnjih vlad, kar se tiče vprašanja migracij, kajti že prejšnje vlade, kot seveda ta izrazito so demonizirale begunce, jih ožigosale kot neke goljufe, kot tiste ki kalkulirajo, ki pravzaprav niso begunci, ampak so v glavnem ekonomski migranti, ki so malo da ne kriminalci, ki predstavljajo varnostno grožnjo za belo krščansko Evropo in tako naprej.

V Levici, kar seveda ni nobena skrivnost, ker to ponavljamo že ves čas, seveda predlaganim stališčem Republike Slovenije glede vseh petih uredb povezanih z migracijami seveda nasprotujemo, ker se zavzemate za še strožjo obravnavo prosilcev, kot je v predlogih uredb, ki pa so že same po sebi sporne. Tudi te uredbe novega pakta so za naše pojme same po sebi sporne, kajti ukvarjajo se prvenstveno, prioritetno predvsem s problemom vračanja in zavračanja migrantov, ne pa na primer, da bi zares lotili odpravljanja vzrokov za migracije, k čemur seveda tudi Evropa, kot neka v smislu nekega novega kolonializma kar krepko prispeva. Po drugi strani si tudi ta novi pakt ne prizadeva za boljšo integracijo beguncev v novih državah. Tako, da sam pakt sam po sebi ni dober, ampak to kar pa predlaga Slovenija in kako zaostruje pa tem slabše. Skratka, pa bom povedala, vam bom navedla konkretne primere, da se ne bomo sprenevedali okrog migracij, kot smo to navajeni. Recimo če se spomnite na desni zelo radi poudarjate, kako je naša ureditev pravzaprav zelo radodarna, kako smo dobri. Spomnite se marca 2018, ko smo v Levici zahtevali nujno sejo glede nezakonitega vračanja prosilcev za mednarodno zaščito. Takrat je šlo konkretno za 38 ljudi, ki so k nam prišli bodisi kot posamezniki, pari ali družine, po legalni poti, ker pravite da bi bila druga zgodba, če bi se ne dogajale ilegalni prehodi meje, ampak če bi se prosilci za azil prijavili in zaprosili za azil.

No pa poglejmo, oni so prišli po legalni poti in so zaprosili za azil in vseh 38 je bilo gladko zavrnjenih, kajti Turčija naj bi bila takrat po naši logiki varna izvorna država. In to ravno v času, ko je v Turčiji vladalo vsesplošno preganjanje Kurdov in tako imenovanih bolenistov, smo mi gladko vseh 38 prosilcev za azil zavrnili, ker naj ne bi izkazali, da bodo doma preganjani, kljub 133 tisoč 257 priprtim, kljub 151 tisoč 967 odpuščenim, to gladko niso bili razlogi, da bi Slovenija prepoznala te ljudi, kot tiste, ki so upravičeni do azila. Kaj se zgodi? Ob doslednem spoštovanju tistega kar piše v predlogu direktive, ne samo da bi mi te ljudi vračali, mi bi jih vrnili v sodelovanju z državo izvora, se pravi da bi jih vrnili direktno v roke tistih, pred katerimi te ljudje bežijo, pred raznimi režimi pred katerimi bežijo in ki jih ogrožajo, celo ogrožajo njihova življenja. Tako, da toliko o solidarnosti o katerih jih je polna usta te Evrope, pa tudi vas, ko govorite, ko se delate dobre, kako pravzaprav v redu postopate in kako so pravzaprav grozni migranti vsega krivi. Pa poglejmo še primere, da bomo na konkretnih primerih raje si predočili kaj se v resnici dogaja, da se ne bomo samo po nekako abstraktno pogovarjali.

Recimo kot sem že prej omenila, večinoma trdite, da k nam ne hodijo begunci, ampak da mejo prestopajo v glavnem ekonomski migranti, ki prihajajo iz držav, kjer niti slučajno ni nikakršne vojne. To so vaši stalni argumenti. Da ni nikogar iz Sirije pravite, kjer je dejanska vojna, ampak da so iz Pakistana, Afganistana, Bangladeša in podobno. Recimo kolega Grims to vedno poudarja, skoraj vedno kadar govori o tem. Pa poglejmo, Pakistan je torej za vaše pojme varna država, kjer ni nobene vojne in Pakistanec torej po vašem ne more biti begunec. Od leta 2004 Amerika konkretneje CIA na območju Pakistana izvaja napade z droni. Na internetu lahko sproti spremljate število civilnih žrtev v Pakistanu. Teroristični napadi so tam izjemno pogosti. Država se poleg tega vse pogosteje sooča z ekstremnimi vremenskimi pojavi in naravnimi katastrofami, ki jih seveda vi, ki ne priznavate podnebnih sprememb itak to za vas ni faktor, k čemur seveda pripomoremo vsi, sploh razvitejše države s svojimi izpusti, da se razumemo.

No, kakorkoli. Celo Ministrstvo za zunanje zadeve na svojih spletnih straneh recimo potencialne potnike, se pravi državljane in državljanke Slovenije opozarja, da naj zaradi varnostnih razmer jim torej odsvetuje vsa ne nujna potovanja tja, vi pa trdite, da so to ekonomski migranti in begunci, če se slučajno kdo, kakšen begunec pojavi kje iz Pakistana. Da ne omenjam Afganistana, kjer je še huje. Recimo Ministrstvo za zunanje zadeve v Afganistan absolutno odsvetuje vsa potovanja, ker je tam situacija pač izredno slaba. Tako, da vojna ni le v Siriji spoštovani, kot se vedno izgovarjate, ampak so trenutno oboroženi konflikti in vojne odvijajo v Afganistanu, v Iraku, Jemnu, Mjanmaru, Somaliji, Etiopiji in Nigeriji, Darfuriju, Sudanu, Maliju, Keniji in še in še bi lahko naštevala. In če k temu še dodamo posledice ekonomskega izčrpavanja, se pravi nekih nekolonialističnih praks, zahodnih držav in če k temu dodamo še podnebne spremembe, ko se dejansko začenjajo migracije zato ker so suše, ker ni več vode, ker ni več hrane, potem pač oprostite dobimo sliko kakršno pač imamo. In zdaj, če se še malo dotaknem načela solidarnosti s katerimi ima Republika Slovenija očitno trenutno zelo velik problem.

Dejstvo je, da so mejne države sicer najbolj na udaru glede skrbi za migrante. Ampak s tem, ko druge države jim druge države odrekajo solidarnost, preko katere bi prevzeli manjši delež migrantov, torej neposredno bi silile mejne države, da zaostrujejo ravnanje na državnih mejah. K temu vi stremite, vi sploh nočete te solidarnosti. Vi hočete obratno. Zakaj? Zato da boste kaj, še bolj zaostrovali ravnanje na državnih mejah? Tako, da resnično no, posledice seveda so pa potem katastrofalne. Potem pa dobimo mrtve v Sredozemskem morju, tudi mrtve v naši reki Kolpi, kjer tragično umirajo begunci, ki želijo prečkati državno mejo. Zdaj jaz ne vem ali se naša vlada tega zaveda, ampak bojim se da se zavedate in da so vam sveta samo življenja belih ljudi, kar lahko praktično vsak teden v vašem strankarskem časopisu samo ironičnim imenom Demokracija gladko preberemo. Tam beremo takšne pamflete in takšne grozljivosti. ¸

Kar se tiče pospešitve, pravite, radi sicer slišimo, da je pospešitev vračanja in zavarovanja zunanjih meja nujno potrebno, da je potrebno tudi odpravljati vzroke zaradi katerih ljudje bežijo od doma, same visoko doneče seveda besede tako na ravni Evropske unije, tudi tukaj jih slišimo. Ampak tega v resnici ne naredite. Teh vzrokov v resnici, kot sem že prej povedala ne odpravljate. Neenakost se v svetu še naprej povečuje, vojni in drugi oboroženi konflikti so posledica teh neenakosti in kot sem že prej omenila borbe za primarne vire, kot so voda, energetski viri in tako naprej.

Zdaj pa da zaključim. Najbolj grozljivo pa je, ko slišiš tukaj, kako je treba braniti trdnjavo Evropa, krščansko trdnjavo Evropa. Papež Frančišek, ki velja za odločnega zagovornika pravic beguncev je v knjigi, ki je izšla novembra lani poudaril, da migracije ne ogrožajo krščanstva, ker tudi to smo že slišali v parlamentu, kako migranti ogrožajo našo krščansko kulturo in našo zgodovino in ne vem kaj vse in je obsodil vse populistične voditelje, ki svoje sovraštvo usmerjajo proti namišljenim sovražnikom, da bi odvrnili pozornost od resničnih težav. To je izjavil in to je zapisal papež Frančišek, vaš papež Frančišek. Se pravi vi, ki se imate za krščanske stranke ste med glavnimi promotorji sovraštva do beguncev, med tistimi, ki ne želite pomagati. In kaj še pravi papež? Citiram: »Zavrniti migranta, ki se bori za preživetje iz strahu za krščansko kulturo je napačno predstavljanje tako krščanstva, kot kulture.« to je poudaril papež v knjigi. Pustite nas sanjati, ki je nastala po pogovoru papeža s britanskim piscem biografij Austinom / nerazumljivo/. Kot je dodal, migracije ne ogrožajo krščanstva, razen v mislih tistih, ki imajo koristi od takih trditev. Saj vas je lepo razgalil, koristi od takšnih trdite. Še je rekel, če slavimo božjo besedo in ne sprejmemo tujcev, ki potrebujejo pomoč niti ne priznamo, da so tudi oni božji otroci. Je to spodbujanje kulture, ki je krščanska le po imenu. To je recimo poročala Francoska tiskovna agencija, da je izjavil papež Frančišek. In v knjigi je tudi poudaril, da ni dopustno zavračati migracije na način, da pustimo več 100 migrantov umreti med nevarnim prečkanjem morja ali puščave. Pred gospodom bomo odgovarjali z vsako od teh žrtev je opozoril vaš papež Frančišek. Obsodil je vse voditelje, ki citiram: »svoje sovraštvo usmerjajo proti namišljenim sovražnikom, da bi odvrnili pozornost od resničnih težav«, kot sem že enkrat uvodoma povedala. »Fantazija nacionalnega populizma v državah s krščansko večino je obramba krščanske civilizacije pred domnevnimi sovražniki, pa naj bo to Islam, Judje, Evropska unija ali Združeni narodi« je bil še oster papež Frančišek.

Tako, da še papež pravi, no v Levici pa to ves čas pravimo in nasprotujemo tovrstni retoriki, tovrstnim manipulacijam, tovrstnemu omalovaževanju in šikaniranju in kriminalizaciji beguncev in pa seveda predlaganim stališčem Republike Slovenije do vseh teh petih uredb o katerih danes govorimo, ki so povezane z migracijami in s kajti, kot sem že povedala, zavzemate se in to je žalostno. Za še ostrejšo in strožjo obravnavo revežev, ki bežijo zato, ker bežijo od tam, kjer so ogrožena v glavnem njihova življenja. Torej še za strožjo obravnavo prosilcev za azil, kot je v predlogih uredb, ki so že same po sebi že itak dovolj sporne. In to je resnično žalostno in to je dno neke humanosti, s čimer se danes soočamo tako v Evropi na žalost, pa v Sloveniji je pač to dno samo še globlje.

Hvala lepa.