Govor

Ivan Hršak

Hvala lepa za to dodatno obrazložitev. Sedaj pa odpiram razpravo članic in članov komisije. Želi kdo razpravljati? Če ne, zaključujem razpravo.

Na glasovanje dajem naslednji predlog sklepa: »Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da sprejme sklep, s katerim se za namestnika varuha človekovih pravic za dobo 6 let imenuje Ivan Šelih, pri čemer mu mandat začne teče z 18. junijem 2021.«

Pričenjam glasovanje. Glasovanje poteka. Zaključujem glasovanje.

Kdo je za? (15 članov.) Je kdo proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

S tem zaključujem to točko dnevnega reda. Gospodu Petru Svetini pa se zahvaljujem za sodelovanje. Preden nadaljujemo z obravnavo naslednjih točk, predlagam, da združimo razpravo pri 3., 4., 5., 5.a točki, saj gre pri vseh za predloge s strani istega predlagatelja in za istovrsten postopek izvolitve, glasovanje pa nato opravimo ločeno. Ali kdo temu predlogu nasprotuje? Ugotavljam, da ne.

Prehajamo torej na obravnavo 3., 4., 5., IN 5.A TOČKE dnevnega reda, in sicer: NA PREDLOGE ZA IZVOLITEV V SODNIŠKO FUNKCIJO, ki jih je Državnemu zboru predložil Sodni svet. Del gradiva je objavljen pri EPI. Obrazložene predloge Sodnega sveta pa ste zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu UDIS.

Uvodna pojasnila: Sodni svet na podlagi 130. člena Ustave, prvega odstavka 23. člena Zakona o Sodnem svetu ter 19. člena Zakona o sodniški službi Državnemu zboru predlaga, da v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrajne sodnice na Okrajnem sodišču v Slovenj Gradcu izvoli Matejo Dežman. V sodniško funkcijo na sodniški mesti višjih sodnikov na Upravnem sodišču Republike Slovenije se izvoli mag. Jožico Češnjevar in Boruta Smrdela ter v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrožnega sodnika na Okrožnem sodišču v Ljubljani izvoli mag. Davida Špernjaka.

Seje se udeležuje generalna sekretarka Sodnega sveta gospa Maja Rozman, ki jo lepo pozdravljam in prosim za uvodno obrazložitev teh predlogov. Izvolite, beseda je vaša.