Govor

Peter Svetina

Hvala lepa, spoštovani gospod predsednik. Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci!

Enemu izmed štirih namestnikov Varuha se izteka mandat in zato sem v Državni zbor poslal predlog za imenovanje. V ponovno imenovanje za svojega namestnika predlagam gospoda Ivana Šeliha.

Namestnik Šelih, ki se mu zaključuje drugi mandat, je nepogrešljiv član vodstva inštitucije Varuha človekovih pravic Republike Slovenije ter izkušen in predan sodelavec. Področja, ki jih vodi namestnik Šelih, so področja omejitve osebne svobode, pravosodje, policijski postopki, zasebno varovanje, detektivi in redarji, obenem pa je vodja državnega preventivnega mehanizma. Vsa ta zahtevna področja obravnava strokovno in predano. Prav državni preventivni mehanizem pod vodstvom gospoda Šeliha med drugim pripravlja tudi predloge in pripombe k veljavnim ali predlaganim predpisom. Tako je v letu 2019 sodeloval v delovni skupini Ministrstva za zdravje za pripravo sprememb Zakona o duševnem zdravju. Podane so bile pripombe na predloge osnutkov Zakona o obravnavanju mladoletnih storilcev in pa ostalih predpisov s tega področja.

Poleg vodenja področij, za katere je pristojen, se Ivan Šelih udeležuje tudi domačih in mednarodnih konferenc ter na njih aktivno sodeluje. Je tudi avtor več člankov s področja človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter s sodelavci vestno pripravlja poglavja s področja pravosodja, omejitve osebne svobode, policijskih postopkov za letna poročila Varuha.

Od leta 2010 je kot zunanji strokovnjak član Strokovnega sveta za policijsko pravo in pooblastila, ki je stalno avtonomno in posvetovalno telo policije in Direktorata za policijo in druge varnostne naloge Ministrstva za notranje zadeve.

Prav zaradi njegove kompetentnosti, zavzetosti, predanosti ter osebnostnih potez in njegove osebne integritete, ga predlagam za ponovno imenovanje za svojega namestnika in se vam zahvaljujem.

Hvala lepa.