Govor

Ivan Hršak

Hvala lepa. Želi še kdo razpravljati? Če ne, zaključujem razpravo.

Na glasovanje dajem naslednji predlog sklepa: »Mandatno-volilna komisija ocenjuje predlog predsednika Republike Slovenije kot ustrezen in predlaga Državnemu zboru, da za kandidatko za sodnico na Splošnem sodišču Evropske unije v Luksemburgu izvoli dr. Majo Brkan.«

Pričenjam glasovanje. Glasovanje poteka. Zaključujem glasovanje.

Kdo je za? (18 članov.) Je kdo proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

S tem zaključujem to točko dnevnega reda in se gospe Nataši Kovač zahvaljujem za sodelovanje.

Prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZA IMENOVANJE NAMESTNIKA VARUHA ČLOVEKOVIH PRAVIC, ki ga je Državnemu zboru predložil Varuh človekovih pravic. Predlog ste članice in člani zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu UDIS. K tej točki dnevnega reda je vabljen gospod Peter Svetina Varuh človekovih pravic, ki ga prav lepo pozdravljam.

Uvodna pojasnila: Zakon o Varuhu človekovih pravic v prvem odstavku 15. člena določa, da ima Varuh najmanj dva in največ štiri namestnike in da namestnika na predlog Varuha imenuje Državni zbor. V skladu s tretjim odstavkom 15. člena navedenega zakona Državni zbor o predlogu varuha za imenovanje namestnika odloči v 45 dneh od dne predložitve predloge.

Mandatna doba namestnikov v skladu s 16. členom traja 6 let. Po poteku mandatne dobe pa so lahko ponovno imenovani. 18. člen zakona določa, da namestnik varuha nastopi funkcijo po prisegi, ki jo poda pred Državnim zborom.

Varuh človekovih pravic na podlagi prvega odstavka 15. člena Zakona o Varuhu človekovih pravic Državnemu zboru predlaga, da za njegova namestnika imenuje Ivana Šeliha. Imenovani že opravlja funkcijo namestnika varuha in je torej Državnemu zboru ponovno predlagan v imenovanje.

Ker njegov aktualni mandat poteče 17. junija 2021 predlagam, da v predlog sklepa, ki ga bomo posredovali v odločanje Državnemu zboru dodamo določilo o začetku teka novega mandata, in sicer mu bo nov šestletni mandat začel teči 18. junija 2021.

Želi gospod Peter Svetina, Varuh človekovih pravic, predlog dodatno obrazložiti? Izvolite, beseda je vaša.