Govor

Nataša Kovač

Hvala lepa, gospod predsednik. Poslanke in poslanci!

Predsednik republike je po prejemu kandidatur s strani Ministrstva za pravosodje, ki je razpisalo nov javni poziv za mesto sodnika Splošnega sodišča Evropske unije v Luksemburgu, prejel 8 kandidatur, ki jih je takoj posredoval Vladi in Sodnemu svetu v mnenje, tako kot mu nalaga zakon.

Vlada je sprejela mnenje, da vseh 8 kandidatk in kandidatov izpolnjuje kriterije. Sodni svet pa je na podlagi izkazanih strokovnih referenc vseh kandidatov, predvsem v skladu z usmeritvami Odbora 255, še zlasti glede poznavanja prava Evropske unije in izkušenj s postopki pred sodišči Evropske unije v Luksemburgu in ob upoštevanju potrebe po uravnoteženem zastopanju obeh spolov predsedniku posredoval mnenje, da je dr. Maja Brkan najboljša kandidatka. Do primernosti drugih prijavljenih kandidatov se Sodni svet ni opredeljeval.

Predsednik republike je po presoji kandidatur, opravljenih pogovorih in predvsem posvetovanjih z vodji poslanskih skupin presodil in odločil, da za kandidatko za omenjeno mesto Državnemu zboru predlaga dr. Majo Brkan, izredno profesorico za pravo Evropske unije na Pravni fakulteti (nerazumljivo.)v Mastrihtu?. Predsednik republike presoja, da kandidatka tako s svojim akademskim in strokovnim znanjem kot izkušnjami pri delu sodišč Evropske unije izpolnjuje vse zahtevne kriterije za to funkcijo.

Dr. Maja Brkan je podiplomski študij opravila v New York University school of Low v letu 2007 in na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani doktorirala in pridobila naziv doktorica znanosti s področja prava. Na njeni dosedanji bogati strokovni poti je bila med drugim pravna svetovalka v kabinetu generalne pravobranilke prof. dr. Verice Trstenjak na sodišču Evropske unije v Luksemburgu, pravna svetovalka v kabinetu sodnika dr. Marka Ilešiča na sodišču Evropske unije v Luksemburgu. V letih 2017 do leta 2020 je bila namestnika direktorja v Centru za evropsko pravo na Pravni fakulteti Univerze v Mastrihtu?. Do novembra 2018 je bila na omenjeni fakulteti docentka in od decembra 2018 dalje na tej fakulteti, torej Fakulteti Univerze v Mastrihtu?, izredna profesorica za pravo Evropske unije. Bila je gostujoča raziskovalka v vrsti uglednih strokovnih institucij. V okviru akademskega dela objavljala številne članke vodilnih mednarodnih pravnih revijah in sodelovala na gostujočih predavanjih na nekaterih prestižnih univerzah kot sta Univerza Oxford in Univerza Jeal?.

Na posvetovanju z vodji poslanskih skupin so vodje kandidatki izrekli več kot prepričljivo podporo za izvolitev.

Predsednik republike meni, da je dr. Maja Brkan zaradi svojega izjemnega strokovnega akademskega znanja in izkušenj, pa tudi zaradi izkazanega poznavanja prava Evropske unije in konkretnih izkušenj z delom in postopki pred Splošnim sodiščem Evropske unije v Luksemburgu primerna kandidatka za predlagano mesto.

V primeru izvolitve bo zaupano nalogo lahko začela opravljati hitro in učinkovito, z največjo mero strokovnosti in skrbnosti.

Državnemu zboru predsednik republike predlaga, da jo izvoli za kandidatko za sodnico Splošnega sodišča Evropske unije v Luksemburgu.

Hvala lepa.