Govor

Ivan Hršak

Pričenjam 26. sejo Mandatno-volilne komisije. Vse članice in člane komisije, vabljene ter ostale prisotne prav lepo pozdravljam.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice oziroma člani: Ferenc Horváth. Na seji pa kot nadomestne članice in člani komisije s pooblastili sodelujejo: Jani Prednik nadomešča Matjaža Hana in pa Tina Heferle nadomešča Andrejo Zabret.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red:

1. Predlog za izvolitev kandidatke za sodnico na Splošnem sodišču Evropske unije v Luksemburgu

2. Predlog za imenovanje namestnika Varuha človekovih pravic

3. Predlog za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniško mesto okrajne sodnice na Okrajnem sodišču v Slovenj Gradcu

4. Predlog za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniško funkcijo namesto višje sodnice na Upravnem sodišču Republike Slovenije

5. Predlog za izvolitev v sodniško funkcijo namesto višjega sodnika na Upravnem sodišču Republike Slovenije

6. Predlog sklepa o imenovanju člana Programskega sveta RTV Slovenija na podlagi šeste alineje šestega odstavka 17. člena Zakona o Radioteleviziji Slovenija

7. Predlog sklepa o spremembi sklepa o sestavi in imenovanju predsednika, podpredsednika, članov in namestnikov članov Preiskovalne komisije o zagotavljanju zaščitne opreme ter ukrepih institucij in nosilcev javnih funkcij za zajezitev širjenja bolezni Covid19 od 1. 2. 2020 do odreditve predmetne parlamentarne preiskave

8. Nadzor premoženjskega stanja namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije po 21. členu Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije 9. Zahteva Okrožnega državnega tožilstva v Celju za odločitev o dovoljenju za začetek kazenskega postopka zoper sodnika Zvjezdana Radonića

11. 1. 2021 in 14. 1. 2021 sem predlagal razširitev dnevnega reda seje z naslednjima točkama, in sicer:

5.a Predlog za izvolitev v sodniško funkcijo na sodniško mesto

okrožnega sodnika na Okrožnem sodišču v Ljubljani

6.a Predlog sklepa o razrešitvi predsednika Nadzornega odbora Sklada za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško in za odlaganje radioaktivnih odpadkov iz Nuklearne elektrarne Krško.

Želi kdo v imenu svoje poslanske skupine predstaviti stališče o predlogih za razširitev seje? Če ne, bomo prešli na glasovanje.

Glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda seje z novo 5.a točko.

Začenjam glasovanje. Glasovanje poteka. Zaključujem glasovanje.

Kdo je za? (16 članov.) Je kdo proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Sedaj prehajamo še na glasovanje o predlagani razširitvi dnevnega reda z novo 6.a točko.

Začenjam glasovanje. Glasovanje poteka. Zaključujem glasovanje.

Kdo je za? (17 članov.) Je kdo proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Nekatera gradiva za današnjo sejo ste prejeli v varovani predal v sistemu UDIS, saj vsebujejo osebne podatke, ki so varovani na podlagi zakona. V kolikor jih nameravate navajati oziroma v zvezi z njimi sprožati vprašanja, vas prosim za predhodno opozorilo, saj moram v takem primeru v skladu s 101. členom poslovnika sejo zapreti za javnost.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZA IZVOLITEV KANDIDATKE ZA SODNICO NA SPLOŠNEM SODIŠČU EVROPSKE UNIJE V LUKSEMBURGU, ki ga je Državnemu zboru predložil predsednik Republike Slovenije. Predlog ste članice oziroma člani zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu UDIS. K tej točki dnevnega reda je vabljen Urad predsednika Republike Slovenije. Seje se udeležuje gospa Nataša Kovač, generalna sekretarka v Uradu predsednika Republike Slovenije, ki je prav lepo pozdravljam.

Uvodna pojasnila: V skladu s 6. členom Zakona o predlaganju kandidatov iz Republike Slovenije za sodnike mednarodnih sodišč se predsednik Republike Slovenije po pridobitvi mnenja Vlade in Sodnega sveta do prijavljenih kandidatur za kandidata za sodnika mednarodnega sodišča opredeli in posreduje predloge potrebnega števila kandidatov za izvolitev Državnemu zboru. Lahko pa predlaga več kandidatov kot je potrebno po pravilih mednarodnega sodišča.

Predsednik republike na podlagi 6. člena navedenega zakona Državnemu zboru predlaga, da za kandidatko za sodnico na Splošnem sodišču Evropske unije v Luksemburgu izvoli dr. Majo Brkan. Predlog je obrazložen. Priloženi sta mu tudi mnenji Vlade in Sodnega sveta. Iz predloga predsednika republike tudi izhaja, da kandidatka izpolnjuje vse formalne pogoje za izvolitev.

Na podlagi prvega odstavka 7. člena navedenega zakona izvoli Državni zbor kandidata za sodnika mednarodnega sodišča s tajnim glasovanjem z večino glasov vseh poslancev.

Želi gospa Nataša Kovač, generalna sekretarka v Uradu predsednika Republike Slovenije, predlog dodatno obrazložiti? Izvolite, beseda je vaša.