Govor

Nik Prebil

Najlepša hvala, spoštovani predsednik. Minister, poslanke in poslanci, vabljeni gostje.

Želja po osebnem napadu in diskretizacijah in maščevanju tistim neubogljivim ali pa tistim, ki se preprosto, minister, ne strinjajo z vašim načinom izvajanja oblasti, je pri vas še kako živa. Pa ne samo to. Glede na vaša nedavna dejanja in pa dejanja te vlade je pravzaprav ta želja vedno večja. In v poslanski skupini LMŠ smo zaradi tega izjemno škodljivega dejanja ministra za notranje zadeve, ko je pravzaprav samovoljno objavil poimenski seznam bruto plač vseh zaposlenih na Ministrstvu za notranje zadeve, pa na Policiji, pa na Inšpektoratu Republike Slovenije za notranje zadeve skupaj z enotami, v katerih delajo, zahtevajo sklic te nujne seje.

In kot vedno, spoštovani, pa se hudič pač skriva v podrobnostih. In v tem vašem dejanju in vaši objavi se skriva več problemov in tudi dejstev.

Prvi je ta, da nikakor ne gre zgolj za nek seznam, pač policistov ali pa nekih uradnikov. Gre za obsežen seznam, za pravzaprav neko zbirko, ki vključuje tako pripadnike specialnih enot in iz mobilnih kriminalističnih enot, ki izvajajo prikrite preiskovalne ukrepe, s čimer je minister te osebe pravzaprav postavil v zelo nevaren položaj, saj se njihove identitete zaradi njihove varnosti, pa tudi zaradi varnosti njihovih družin, ne razkriva. In s tem je pravzaprav vsem in tudi tistim, ki bi morda te podatke zlorabili ali pa ogrozili varnost države in njenih državljanov, omogočil dostop do teh zelo občutljivih podatkov. In razkritje takšnih podatkov pomeni veliko varnostno tveganje, saj gre za podatke, ki so neprecenljivega pomena tako za kriminalne strukture kot za tuje obveščevalne službe. In v enem delu bi lahko seveda celo govorili o tem, da je minister neposredno ogrozil nacionalno varnost naše države.

Drugi problem ali pa težava je v tem, da gre pravzaprav za manipulacijo. In ta se pri vas, minister, pojavlja zelo pogosto. Če pogledamo objavljene plače. Navedli ste celotne bruto zneske skupaj z vsemi dodatki. In iz teh izplačil tako seveda ni dejansko razvidno, kolikšen je delež na primer izplačanega obsega dela, kolikšno je število izplačanih ur stalne pripravljenosti, koliko izplačanih dodatkov po kolektivni pogodbi za delo v epidemiji, koliko je bilo recimo rednih nadur. Prikazati torej želite sliko, ki ni realna in - še huje - je direktno izmaličena.

In tule bi lahko s kolegi rekli pravzaprav že, da smo nekako tega vajeni z vaše strani, a kaj, ko vedno znova presenetite z neko večjo norostjo. Zdaj najprej je bil odstop, pa ga potem ni bilo, a ne? Pa nestrokovne menjave na ključnih položajih in veliko vaših sprenevedavih pojasnil in odgovorov, pa nekako v stilu saj važno, da je naš, zvest, da pač pokima, da je ubogljiv in upogljiv. In ne skrivate niti želje po nadzoru nad postopki, v katerih je udeležena vaša politična stranka oziroma prijatelji te vaše stranke. No, pa tole sedaj. Kot bi v bistvu preverjali in tipali tukaj, do katere točke lahko greste. In tudi pri objavi plač, torej enot, nazivov skoraj 8 tisoč 700 zaposlenih ste šli korak dlje in celo zdaj že napovedujete, da boste to počeli redno, da bodo plače policistov in zaposlenih na MNZ kar objavljene vsak mesec. Ampak zakaj? Za kazen. Zato, ker vi sindikatu v bistvu sporočate: ali boste nehali stavkati in bo red, tako kot ste rekli na zaslišanju za svoj položaj, ampak tak red kot ga vi hočete minister, ali pa bo padlo po teh stavkajočih. Nekako tako gre to, torej maščevanje, ustrahovanje in pa nek pritisk. In ta poteza po mojem ni nevarna le za oziroma iz vidika nacionalne varnosti, predstavlja pravzaprav nek nevaren precedens, saj plačni seznami zaposlenih v javnem sektorju, ki so jih objavljali organi do sedaj in institucije, niso nikoli vsebovali imen in priimkov, ampak le nazive. In pri vsem tem pa gre še za eno potezo odstopljenega ali pa neodstopljenega ministra Hojsa in, minister, tukaj vas bomo na to vedno spomnili, ker tudi to je bil nevaren precedens in neverjetni precedens v tej državi, torej s potezo, katero želite disciplinirati tokrat pač stavkajoče policiste. In v LMŠ menimo, da gre resnično za nevarno početje, ki pa v zgodovini slovenske policije predstavlja tudi hudo napako in pa neposredno grožnjo. Gre torej za dejanje, h kateremu vas vodijo vaši nepremišljeni in kratkoročni politični interesi.

Zdaj morda na prvi pogled zadeva res ni nezakonita, je pa vsaj v nasprotju z 38. členom Zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Pa preden me vsi napadete, ta zakon res pravi v prvem odstavku, da so plače v javnem sektorju javne, pri čemer so javnosti dostopni podatki o plačah, a vendar ne gre izpustiti petega ostavka tega člena. Tu je jasno določena izjema, ki pravi, da zgoraj navedeno ne velja za plače o plačah javnih uslužbencev, ki delujejo v obveščevalnih ali varnostnih strukturah, saj takšna objava lahko predstavlja varnostno tveganje. No, to dejanje je v nasprotju tudi s 3. členom pravilnika o zaščiti podatkov policije, ki določa, da je varovani podatek vsak osebni podatek ali drug obdelovan podatek, ki bi njegovo razkritje nepoklicanim osebam povzročilo škodo državnemu organu, poteku nekih uradnih postopkov ali pa fizičnim ali pravnim osebam, zato njegovo obdelavo je potrebno spremljati z določenimi varnostnimi ukrepi in postopki. Tretja točka tega člena nato nadaljuje, da so varovani podatki policije zlasti podatki o ogroženih uslužbencih policije. No, objava tega seznama je seveda v nasprotju tudi s 143. členom Kazenskega zakonika, ki opredeljuje zlorabo osebnih podatkov. Pomembno situacije pa predstavlja tudi Zakon o organiziranosti in delu policije, ki v 45. členu določa, da se za določena delovna razmerja v policiji, za katera se zahtevajo posebna znanja in pa spretnosti, ne uporablja zakon, ki ureja sistem javnih uslužbencev, in da za to tudi ni potrebna javna objava. Torej, če nekaj ni a priori nezakonito, to vsekakor ne pomeni, da je bodisi pametno, korektno, dopustno ali pa varno, ko govorimo o občutljivih podatkih - namreč to se od ministra pričakuje. In do nedavnega je v tej naši državi veljalo oziroma so veljala neka nenapisana pravila, tako kot v vsaki demokraciji, tako na vladni kot na parlamentarni ravni. No, je pa res, da s to vlado ta demokratični ustroj gre malce drugače, se spreminja v neko drugo smer. Nekako imam občutek, da še malo, pa bo res dovoljeno prav vse - ampak seveda vam, ne vsem. In za napake in nezakonitosti pa tako ali tako ne bo nihče odgovarjal.

Naj zdaj zaključim ta svoj uvodni del. Glede na povedana dejstva v LMŠ predlagamo, da ta matični odbor, torej Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, po opravljeni razpravi sprejme sklepe, ki predstavljajo razumno posledico storjenega in so vsekakor potrebni, da v državi vnaprej preprečimo takšno početje in pa omejimo škodo, kolikor se le da. Tako, da če mi dovolite, bi še to prebral.

Kot prvi sklep predlagamo, da Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo pozove Ministrstvo za notranje zadeve, da takšen poimenski seznam plač javnih uslužbencev nemudoma umakne.

Kot drugo, Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo ugotavlja, da je Ministrstvo za notranje zadeve Republike Slovenije z objavo poimenskega seznama plač policistov ogrozilo tako nacionalno varnost kot tudi varnost državljanov.

Kot tretje, Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo poziva vlado in pa ostale pristojne institucije, da nemudoma pripravijo pravne in dejanske ukrepe za zaščito izpostavljenih pripadnikov specialnih enot in drugih oseb zaposlenih na varnostno izpostavljenih delovnih mestih.

In kot zadnje Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo poziva pristojne institucije, da v najkrajšem možnem času pripravijo celotno analizo o povzročeni škodi, ki je nastala z objavo seznama, in pripravi ukrepe, da se varnostna tveganja odpravijo in zmanjšajo v največji možni meri.

No, in to je seveda tudi eno od vprašanj, ki nas bodo v nadaljevanju vsekakor močno zanimala.

In glede na vse povedano upravičeno menimo, da gre pri zadnjih dejanjih ministra Hojsa najmanj za prekoračitev pooblastil. In, kolikor mi je znano, minister, je sam vrh policije takšni objavi nasprotoval in ji še vedno nasprotuje. Kot rečeno, gre za širši problem in pa blodnje nekih posameznikov v tej državi, ki se odražajo v takšnih pravzaprav res neumnih dejanjih. In še več, ne samo, da so takšna dejanja pravzaprav res neumna, so tudi škodljiva, in škodljiva so danes in škodljiva so jutri. In prosim, dajte se, zaboga, že malo zamisliti, kaj počnete v tej državi za neko dosego lastnih interesov.

Hvala lepa.