Govor

Robert Rožac

Predsedujoči, hvala za besedo. Lepo pozdravljeni vsi prisotni.

S tem, kar je poslanec gospod Rajh povedal se v principu v celoti strinjamo. Na ministrstvu se tega zelo zavedamo, zato tudi imamo v pripravi, pripravljamo se pravi resolucijo o programu protipotresne sanacije potresno ogroženih stavb, v čemer govorimo o vse stavbnem fondu, ne samo stanovanjski gradnji, da ne bi bilo pomote. Računamo oziroma planiramo, da bi do konca letošnjega leta imeli to resolucijo na vladi in sprejeto v Državnem zboru v prvi polovici leta 2022. Zdaj ta resolucija se bo pripravljala skupaj z strokovnjaki, ne samo z, bom rekel zaposlenimi na Ministrstvu za okolje in prostor. Tako, da bomo seveda spoštovali in upoštevali vsa spoznanja stroke.

Tukaj je treba povedati, da najbrž sprva bo treba narediti en popis stanja, neko evalvacijo in potem zagotoviti tudi sredstva. Najbrž si lastniki stavb sami ne bodo mogli privoščiti te sanacije, zato bo treba poiskati denar iz raznih strukturnih skladov, kohezije in tako naprej. Všeč mi je en izraz, ki ga nisem žal sam pogruntal, rehabilitacija stavbnega fonda, tako da tukaj bi morali, tako kot je že gospod Rajh rekel zaporedoma slediti najprej protipotresna sanacija in šele zatem bom rekel energetska sanacija, ker sama energetska sanacija, če se bajta poruši nobenemu ne koristi prav nič.

Toliko zaenkrat. Zdaj pa če bo v priliki diskusije še kakšna potreba po dodatnih obrazložitvah, bova tukaj s kolegom Velonja, z Ministrstva za okolje in prostor, ki pripravlja oziroma vodi pripravo te resolucije, morda dala kakšen, eno pikico bolj natančen odgovor.

Hvala za besedo.