Govor

Peter Požun

Hvala, gospa predsedujoča. Spoštovane poslanke, poslanci, vabljeni, spoštovani predlagatelji zakona!

Naj v uvodu povem, da Državni svet v ljudski iniciativi v povezavi z zakonodajnim postopkom prepoznava pomemben element demokracije, saj se na njeni podlagi omogoča aktivno sodelovanje državljanov v postopku sprejemanja nove ali spreminjanje že obstoječe zakonodaje. S tega vidika vsaka zakonodajna iniciativa, ki je vložena s strani volivk in volivcev terja posebno spoštovanje, pri čemer se mora preko politične razprave prisluhniti argumentom predlagatelja in stroke ter posledično sprejeti ustrezno politično odločitev o predlaganih zakonskih rešitvah.

Pristojna komisija je bila seznanjena z glavnim namenom predložene zakonske novele, in sicer implementacijo osnovnih pravnih načel, ki so namenjene zagotavljanju varnosti cepiv, torej načel transparentnosti, sorazmernosti in previdnosti. Kot je bilo članom komisije pojasnjeno, predlog zakona zajema štiri ključne vsebine: javno dostopne varnostne študije za zdravila, dvojne slepe varnostne študije za vsa zdravila, nezdružljivost izdaja dovoljenja za zdravila v skrajšanih in poenostavljenih postopkih za uporabo teh zdravil v programih obveznega cepljenja in prepoved uporabe zdravil, ki spreminjajo človekov DNK.

V sami razpravi je pravzaprav tekel predvsem dialog med predlagatelji zakona in pa predstavnico Ministrstva za zdravje in člani komisije se v razpravi posebno niso opredeljevali do predlaganih zakonskih sprememb, v fazi odločanja pa komisija predlogu zakona ni izrekla podpore.

Hvala.