Govor

Aljaž Kovačič

Hvala.

Zdaj na začetku moram povedati, da smo zelo veseli v Listi Marjana Šarca, da je teh dveh milijonov namenjenih za pomoč reševanju krize, ki jo je povzročil covid-19. Tudi hiter odziv je zelo pomemben, ampak biti samo hiter in neučinkovit je bolj tako, a ne, saj tudi PKP-jih poslušamo vse hitro, vse hitro, potem pa vidimo koliko je potem porabljeno v resnici tega denarja. In tukaj moram res povedati, da nas veseli, če smo se minister narobe razumeli, da vam je uspelo skupaj z Ministrstvom za kohezijo doseči to vrednost dveh milijonov, še veliko bolj pa bi bili veseli, če se danes ne bi rabili pogovarjati, dogovarjati o tem in bi vi, kot minister zagotovili neko integriteto te komisije in se o njih ne bi pogovarjali. Zdaj izpostavljanje teh ljudi, ki ste nam ga očitali je smešno. Smešno zato, ker so to politične funkcije vsakogar, ki ga imenuješ v kabinet, na zaupanje, ga imenuješ politično. In človek, ki se za to odloči, gre delati z vedenjem, da je ena izmed možnosti, da bo tudi nekje izpostavljen, nekje zapisan. Če pa bi res hoteli zagotoviti integriteto, vi ste danes povedali, ja, predsednica komisije ima, mislim da 14 let dela, super, mogoče je najbolj sposobna, strokovno na samem ministrstvu, vendar se pa spoštovani minister sprašujem ali ste vi kot minister zagotovili nepristranskost in integriteto te komisije, ki je o tem odločala. Ste jo? Po mojem ne. Glede na to, da je pet članov, dva sta iz vašega kabineta, obenem pa nam ne poveste kateri trije so ocenjevali posamezne vloge. Kateri trije so ocenjevali Zavod Iskreni?

Zdaj tudi primerjava glede zavoda ustanoviteljstva krvodajalske akcije je pač tako, tako. Zdaj logično da smo prostovoljci, lahko si prostovoljec nikjer, lahko si na desetih področjih, lahko si nikjer, ampak vi zdaj mešate prostovoljstvo in neko ustanoviteljstvo. Zdaj primerjava pa z krvodajalsko akcijo, da vi greste na krvodajalsko akcijo, pa potem ne vem kaj ste rekli Rdeči križ ne sme nikjer sodelovati, vam bom jaz dal na kakšen način je to. To je tako, da vi ustanovite krvodajalsko firmo, kot imajo v nekih državah, kjer zasebniki jemljejo kri, se pravi imate krvodajalsko firmo, jemljete kri, potem pa se prijavite s to krvodajalsko firmo na to vaše podjetje, na Ministrstvo, ne vem za zdravje, kjer ste vi minister. To je primerjava, ne pa neko primerjavo, kjer ste vi dali kri, zraven tega, da lahko kri daruješ tako Rdečemu križu, ki to organizira, kot raznim centrom. Skratka, še enkrat vas sprašujem minister. Ali se vam zdi higienično, na kakšen način ste imenovali to komisijo in ali menite, da ste zagotovili integriteto tej komisiji. Na to mi niste odgovorili. Tudi ne kdo je ocenjeval Zavod Iskreni in še eno vprašanje sem vam zastavil, ali bi Zavod Iskreni dobil razpis, če vodja razpisa, koordinator ne bi mogel biti teolog. Zdaj ste v svojem odgovoru ste nam dali še eno vprašanje. Katero društvo je to vprašalo na ministrstvu, ali je teolog lahko vodja razpisa? In kdaj ste se vi potem izločili iz tega? Tudi glede tega, ko ste rekli teh osem tisoč strani KNJF-ju je tako, tako. Veste kaj smo zahtevali na tem odboru in o čem vas sprašujemo.

Še enkrat. Žal mi je, da moramo kogarkoli izpostavljati, moramo pa vedeti, da je član nekega kabineta, vodja kabineta, je pač politična funkcija in verjamem, da imate na ministrstvu, glede na to da imate 300 zaposlenih, veliko ljudi, ki bi jih lahko dali v to komisijo in so tudi v preteklosti sodelovali v komisijah in se danes ne bi pogovarjali o nobeni Mateji, Mihu ali Sabini, ker ne bi bili z nikomer povezani. Vi pa ste politične osebe imenovali v nepolitični organ, kajti komisija, ki izbira prijavitelje je strokovna komisija, vi pa ste v to komisijo imenovali politike, ki so zaposleni na zaupanje.

Skratka še enkrat vas minister prosim ali bi Zavod Iskreni dobil sredstva, če teolog ne bi mogel biti vodja koordinator razpisa in kateri zavod je dal povpraševanje ali je teolog lahko vodja posameznega razpisa še enkrat pa vsem prostovoljcem izrekam pohvalo, tudi vam, vendar ne mešati prostovoljstva z nekom, ki je solastnik nekega podjetja, nekega zavoda. Tako da bi vseeno prosil spoštovani gospod minister, preden dobijo besedo poslanci ali je možno da mi odgovorite na ta konkretna vprašanja. In še nekaj. Seveda živimo v demokratični družbi. Vsakdo lahko reče kaj želi, mogoče smo celo preveč daleč prišli, da ne pazimo na besede in s tem povzročamo nemir in ogrožamo drug drugega velikokrat. Je pa problem, kot sem že rekel, da denar dobi nekdo, ki deluje kontra nekim nacionalnim interesom, na primer glede cepljenja, skratka Evropa je jasna, Slovenija je jasna in sprašujemo se ali je bilo res tu vse tako kot bi moralo biti. Prosim za odgovore, spoštovani minister.