Govor

Aljaž Kovačič

Hvala za besedo, spoštovana predsednica. Spoštovani minister Janez Cigler Kralj z državnim sekretarjem in sodelavci, spoštovani vabljeni, kolegice in kolegi.

V Listi Marjana Šarca smo skupaj s poslanskimi skupinami SD, Levica in SAB sklicali današnjo nujno sejo zaradi nedavnega razkritja sumljive dodelitve sredstev s strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Zavodu Iskreni. Ob vložitvi zahteve za sklic seje, do danes je minilo 10 dni. V tem času smo podrobno preučili kaj se je dogajalo v zvezi s podelitvijo sredstev, zaradi česar lahko z gotovostjo trdimo, da ne gre le za sumljivo, temveč za sporno podeljevanje javnega denarja s strani vašega ministrstva, ki smrdi po klientelizmu in korupciji, krivda pa je na vaš, spoštovani gospod minister. Naj na kratko predstavim ozadje, ki ga verjetno že vsi dobro danes poznamo. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je lansko leto objavilo javni razpis za sofinanciranje projektov. Namen razpisa, tako lahko beremo na spletni strani ministrstva je namenjen izvedbi projektov, ki bodo zagotavljali inovativne pristope za naslavljanje in odpravljanje socialnih stisk, v katerih so se znašle ranljive skupine, zaradi pojava epidemije covid-19. Na javni razpis se je prijavilo 135 organizacij. Med 17 izbranimi organizacijami je bilo razdeljenih dva milijona evrov evropskih sredstev.

Veliko prahu je dvignila izbira Zavoda Iskreni, ki je prejel najvišji možni znesek sredstev, to je 130 tisoč 200 evrov. Zakaj? Ker ste z zavodom osebno povezani vi, spoštovani gospod minister in tudi vaša stranka iz katere prihajate, Nova Slovenija. To je bil tudi povod za to, da so mediji sploh razkrili to zgodbo, ki je vsekakor politična zgodba. Se je pa pokazalo tudi to, kakšne vsebine so objavljene na spletni strani zavoda. Vsebine, ki spodbujajo diskriminacijo, nestrpnost, prepoved splava, beremo lahko tudi, da je homoseksualnost bolezen, kontracepcija pa je razumljiva kot nekaj nevarnega. Naj tukaj spomnim, da ste tudi minister za enake možnosti. Poleg tega zavod, ki je z objavo vsebin na spletni strani dvomi v učinkovitost cepljenja in to v času, ko si vlada, katere član ste tudi vi, spoštovani gospod minister, prizadeva k čim večji precepljenosti populacije, dejansko si za to prizadeva celotni svet. Kot sem že omenil, smo se od minulega tedna precej poglobili v tematiko in odkrili številne sporne prakse, ki odkrivajo korupcijske in klientalistične sume vašega početja, spoštovani gospod minister. Od vaše osebne povezanosti z zavodom, do sestave strokovne komisije, ki ste jo imenovali sami in je odločala o javnem razpisu, do izvedbe javnega razpisa. Povezav vpletanih do tega ali je zavod sploh primeren za pridobitev teh sredstev. Pa ne zato, ker zagovarjate tradicionalne vrednote, dobro veste da temu ni tako, spoštovani gospod minister. Vendar pa skušate tematiko izrabiti kot nek ideološki boj, kot neko našo gonjo proti kristjanov. Predsednik vaše stranke, gospod Matej Tonin je tvitnil, citiram: »Kristjani smo del te družbe in to bodo morali slej kot prej sprejeti tudi predlagatelji interpelacije. Nova Slovenija ne bo nikoli dovolila, da nas bodo kristjani zasramovali ali poniževali. Vedno bomo branili svobodo veroizpovedi.« Konec citata. In to pa se moram odzvati spoštovani gospod minister. Kakšno vezo imajo kristjani z financiranjem zavoda, z vašim spornim ravnanjem, ki vam ga očitamo v Listi Marjana Šarca, skupaj z drugimi opozicijskimi strankami. Vi ste, ker očitno nimate pravih protiargumentov, začeli grdo izrabljati vero in krščanstvo v politične namene. S tem preusmerjate pozornost od problema in zavajate ljudi. Ko vam je zmanjkalo dokazov, argumentov, ste preusmerili na osebno diskvalifikacijo in igrate na čustva ljudi. Sprašujem se ali je zavladala panika. Pristavite dokaze, da je vse potekalo transparentno, pravilno in vsi bomo pomirjeni, tako politiki, kot dejansko celotna slovenska javnost. Sprašujem pa se ali to zmorete.

Že uvodoma želim javno povedati, da ne gre za nikakršen ideološki boj. V Listi Marjana Šarca spoštujemo vero, branimo pravico do veroizpovedi in nikakor ne želimo na kakršenkoli način zaznamovati ali poniževati katerihkoli vernikov. Poleg tega pa se sprašujem ali so kristjani del samo ene politične opcije. Kateri predsednik katerekoli stranke si lahko ekskluzivno vzame pravico, da zastopa eno skupnost kot nekdo, ki je dobil za to licenco. To česar ste se poslužili v Novi Sloveniji, da kot argument za krinko pretakanje javnega denarja v zasebne žepe izbrancev, je sprevrženo dejanje. Vemo tudi, kakšne grdobije so se skozi zgodovino dogajale, ko je nekdo izrabljal vero za lastne interese. Je pa res, da tudi drugje v Evropi desni populizem izrablja krščanstvo za svoje politične interese, predvsem v nekaterih državah, po katerih se ta vlada zelo rada zgleduje. V Listi Marjana Šarca to vsekakor ostro obsojamo. Na tej točki želim apelirati na vse prisotne, da današnje seje ne sprevržete v ideološki boj in se osredotočite na vsebino sklica. Zelo sem vesel začetnih besed spoštovane predsednice, zato mislim, da ne rabim na njo apelirati, ter verjamem, da bo sejo vodila korektno in upam, da bomo se tega držali tudi vsi razpravljalci. Sedaj pa spoštovani gospod minister, gremo od primera do primera, upam da mi boste konkretno tudi odgovarjali ne s samim nekim leporečenjem, ampak na neka konkretna vprašanja, imena, številke, pričakujem tudi odgovore, da danes vsi, ko gremo s te seje, da bomo vedeli kakšna je bila vaša vloga in vloga vaših sodelavcev z vašo stranko pri tem razpisu, se če strinjate.

Na začetku, prvi primer, vaša osebna povezava z zavodom, mislim da je dokaj jasna. V tem zavodu ste mnogo let, kot ste tudi sami povedali, delovali na različne načine. Od tega, da ste bili piarovec, do tega, da ste vodili razne projekte za katere ste ali niste, to veste sami, dobili tudi plačilo, do tega da ste postali družbenik tega zavoda. Zdaj družbenik, glede na to, da niste to od začetka, postane nekdo, ki se izkaže z delovanjem v nekem društvu, nekem zavodu, kar ni nič narobe. Vsekakor pa je to, kot neka zasluga, če lahko temu tako rečem. Tudi to, da ste prostovoljec, ni niti približno nič spornega. Zdaj prostovoljci so mnogi, smo mnogi v različnih zavodih. Zdaj kot pa si prostovoljec v nekem društvu, v nekem zavodu ali v čemerkoli, pa s tem, ko si prostovoljec tudi povzameš njihove vrednote, se pravi to kar zavod zastopa, najverjetneje tudi zastopaš ti, kajti ne predstavljam si, da bi lahko nekdo deloval v nekem zavodu, ki bi zastopal taka stališča, sam pa imaš popolnoma drugačen pogled na svet. To je pomembno predvsem zaradi tega, ko se bom kasneje dotaknil tudi posameznih stališč omenjenega zavoda. Zdaj problem ni samo to, da ste vi s tem zavodom povezani, ampak da je dejansko povezana celotna vaša stranka. Nenazadnje letni festival družin ste zelo radi oglaševali, kot nek vaš festival.

Se pravi sama dejstva na kakšen način ste vi in stranka povezani so javno znan in o njih niti ne rabimo posebej debatirati. Drugi primer je sam javni razpis, katerega se bom podrobneje dotaknil. Dejstvo je, da ste komisijo v začetku junija imenovali vi, spoštovani gospod minister. Se pravi to strokovno komisijo, ki je izbirala kdo bo dobil javni denar, kdo bo dobil evropska sredstva, ki bi morala bi ti namenjena nekemu reševanju posledic covida ste imenovali vi. Vseh pet članov ste s sklepom imenovali vi, kar načeloma ni nič narobe. Se pa sprašujem, nenazadnje ste v zadnjem času tudi večkrat to izjavili, da bi ta komisija morala biti strokovna. Od petih članov v tej komisiji so trije povezani z vami osebno oziroma z vašo stranko, dva tudi kot člana ožje ekipe vašega kabineta. Ampak gremo lepo po vrsti. Članica komisije, ne le članica, predsednica komisije je Mateja Softić, ki je članica kabineta vašega ministrstva in je zaposlena v zaupanje. Zdaj želim že na začetku razjasniti kaj pomeni zaposlitev na zaupanje. Zaposlitev na zaupanje je posebna oblika zaposlitve, ki predsedniku vlade, ministru, to ste v tem primeru vi, županu in določenim predstojnikom drugih državnih organov omogoča zaposlitev določenega števila oseb neposredno, torej mimo ustaljenih postopkov zaposlovanja. S tem seveda ni nič narobe, tak način zaposlovanja poznajo vse evropske države. Zaposlitve so namenjene osebam, ki uživajo posebno zaupanje funkcionarja, poudarjam, ki uživajo posebno zaupanje funkcionarja, kar je predpogoj za dobro opravljene službe. A ta mesta funkcionarja najpogosteje imenujejo člane svojih političnih strank oziroma ljudem, ki so jim blizu.

In sedaj je potrebno povedati, da ko njega zaposliš na zaupanje ni pomembno kakšno izobrazbo ima, kaj je v preteklosti delal, ampak dejansko zaposliš nekoga, ki mu zaupaš, da opravlja različne naloge, kajti vsem je jasno, glede na to, da imate mislim da več kot 300 zaposlenih na ministrstvu, da en človek tega ne more upravljati, tako velikega ministrstva, zato si v kabinet zaposlite ljudi, ki izvršujejo in delajo vašo politiko kot neka ekipa. In sprašujem se, kako je lahko nekdo, za katerega niti ne vemo kakšno izobrazbo ima, kaj so bile njegove deloven izkušnje, imenovan v komisijo, kot nek strokovnjak, ob tem da imate na ministrstvu več kot 300 zaposlenih, ki vodijo različne direktorate, se pravi opravljajo različne službe. Se pravi že tu sama strokovnost komisije pade, pri predsednici in pri prvem članu. Tu bi še lahko na dolgo in široko govoril tudi o njeni povezavi z vodjo vašega kabineta, ampak morda o tem kdaj drugič. Drugi član je prav tako zaposlen na zaupanje, gospod Miha Paternoster. Se pravi že od petih članov je že drugi član vašega kabineta. Ampak tudi gredo neke povezave mogoče še nekoliko širše, kar pa je potrebno povedati sedaj, ko se bom dotaknil tudi drugih primerov.

Zdaj Miha Paternoster je predstavnik civilne iniciative bogatimo šolstvo, kar ni nič narobe, ki zagovarja financiranje zasebnih šol, podobno kot vaša stranka, kar ponovno ni nič narobe, je pa zanimivo, da je ta iniciativa pridruženja civilni iniciativi Združeni starši, katere predstavnik je Marko Balažič, sicer pisec na Domovini, ki je prav tako dokaj povezan z vami. Ampak bistvo tega je, da sta od petih članov dva člana kabineta, se pravi vašega kabineta in sta najbližja vaša sodelavca. Tretja članica Sabina Rupnik Suhadolnik, ki prihaja iz Direktorata za družino, je aktivna v združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, kar ni nič narobe. Je pa zanimivo, da ste tudi vi bili tam aktivni in ste v letu 2006 v imenu teh skavtov, se pravi nastopali na novinarski konferenci. Se pravi od petih članov so trije člani najožji, se pravi osebno povezani z vami, kar pa je treba povedati, da so, ko so vloge ocenjevali posamezni člani, so vsako vlogo, če se ne motim trije ocenjevali. Se pravi od petih so trije povezani z vami, posamezne vloge pa so ocenjevali trije člani. In zato se zdaj sprašujemo zakaj ne daste podatkov in poveste kdo je posamezne vloge ocenjevala, kdo je na primer ocenjeval Zavod Iskreni in tukaj vas sprašujem zakaj ste se odločili ob tem, da imate 300 zaposlenih na ministrstvu, ki pokrivajo različna področja, da se niste odločili za ljudi, ki že tam delajo in bi se lahko ovrgli kakršnihkoli sumov, sedaj pa so o teh vlogah dejansko odločali ljudje, ki so povezani z Zavodom Iskreni, ki so povezani z Novo Slovenijo in ki so nenazadnje povezani z vami osebno spoštovani gospod minister.

Zdaj, druga zadeva ki jo je pri posameznem razpisu potrebno poudariti je, da ste vi videli katere organizacije bodo dobile denar. 4. maja letošnjega leta ste na mizo dobili 17 prejemnikov sredstev, se pravi ko ste vi dobili ta predlog, ste bili seznanjeni s tem, da bodo Zavod Iskreni dobili denar. Se pravi še enkrat poudarjam, vi ste bili seznanjeni s tem. Zdaj govorite, da ste se nekako izločili, da ste pooblastilo dali vašemu državnemu sekretarju gospodu Cvetu Uršiču, vendar pa moram tu povedati, da Zakon o državni upravi v 17. členu jasno določa, s podelitvijo pooblastila se minister ne razbremeni odgovornosti, se pravi na koncu ste vi kot minister odgovoren za dejanja tudi vaših podrejenih. Ampak tudi vaš kolega, gospod Cveto Uršič je dejansko, glede na to, da je državni sekretar povezan, kar je logično z vašo stranko, glede na to, da je na politični funkciji, nenazadnje je član sveta Nove Slovenije, bil je tudi predsednik strokovnega sveta in imenovan je bil leta 2013 tudi izvršni odbor Nove Slovenije kar ni nič narobe. Nenazadnje je član vaše stranke in je zaposlen v kabinetu, kar pa je sporno, da se nekako hočete izogniti odgovornosti, čeprav je 17. člen Zakona o državni upravi jasen. Se pravi s podelitvijo pooblastila se minister ne razbremeni odgovornosti. Zdaj zelo zanimiva je tudi časovna komponenta samega razpisa. Kot sem že povedal, ste na začetku meseca junija dali ven ta razpis. Komisija bi naj do avgusta tudi določila kdo ima pogoje, vi pa ste rezultate dejansko sporočili šele v mesecu januarju. Zdaj od te ko je komisija odločala, se je potem še trikrat sestala, če se ne motim spoštovani gospod minister, je komisija najprej kar 122 vlog nekako rekla, da izpolnjujejo pogoje razpisa, se pravi da so upravičeni do sredstev. Zdaj ko pa se je komisija zadnjič sestala v koncu meseca decembra pa je potem zbrala 17 teh prejemnikov in me zanima kako ste prišli do teh 17 teh prejemnikov in kot sem vaš že prej vprašal zakaj skrivate kateri trije člani so ocenjevali posamezne vloge?

Zdaj tu pri Zavodu Iskreni bi tudi lahko, če bi šel v vsebinsko razpravo se spraševal, glede na to, če se ne motim minister, da so prijavili dejansko dela, ki jih že sedaj opravljajo, se pravi ponujali bodo stvari, ki so jih že do sedaj opravljali, vendar bodo tokrat za to dobili denar. Kaj menite o tem, se pravi da so prijavljali dejansko zadeve, ki so jih že v preteklosti delali? Zdaj glede na to, da nisem član KNJF-ja, sem pa seznanjen da so opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB na KNJF-ju zahtevali dokumentacijo, se še enkrat tukaj javno sprašujem zakaj skrivate dokumentacijo, zakaj ne greste pred medije in dejansko odgovorite na posamezne vprašanja glede razpisov, se pravi tudi tega kdo so ti člani, ki so ocenjevali posamezne vloge. Zdaj pri razpisu so se dogajale zanimive stvari, celotni čas, tudi zadeva glede koordinatorja. Zdaj nekateri trdijo, da je bil razpis spremenjen, vi trdite, da je bilo to neko povpraševanje. Zdaj mene zanima samo ena stvar spoštovani gospod minister. Če vi ne bi dali navodil oziroma, da se ne bom narobe izrazil, ko vas je komisija povprašala po mnenju in ste potem rekli, da je koordinator razpisa lahko tudi teolog ali politolog, ko ste razjasnili to, me zanima če bi tukaj bil odgovor ne ali bi Zavod Iskreni dobil denarna sredstva? Se pravi, če koordinator razpisa ne bi mogel biti teolog ali bi Zavod Iskreni bil upravičen do denarnih sredstev.

Druga zadeva, ki pa je sporna pri tem spreminjanju razpisa oziroma po vašem razjasnitvi pa je, da ste to razjasnitev, se pravi teolog in politolog vzeli s šolskega sistema in se sprašujem kaj ima ta izobraževalni proces, ki je v šolah sploh povezave z nekim razpisom, ki ga imajo na vašem ministrstvu. Ob tem pa je tudi dekan pedagoške fakultete in tudi sam lahko to potrdim, ker prihajam iz te smeri, da če študiraš neko nepedagoško smer, ali je to zgodovina ali je to sociologija ali je to slovenščina ali je angleščina, nemščina, ne glede na to kaj je, ne moreš poučevati in biti profesor v razredu, ker nimaš pedagoških izpitov. Da pa si lahko profesor pa moraš opraviti pedagoške izpite in prav to vam napiše tudi dekan Pedagoške fakultete, da teolog ne more poučevati, na to kaj ste vi nekako izhajali neke etike, morale, če nima pedagoških izpitov. Se pravi, tudi če bi to vašo objasnitev vzeli, padejo na začetku, kajti potem bi morali, da je teolog lahko obenem, da ima pedagoške izpite. Ampak sprašujem se prvič, ali bi Zavod Iskreni dobil ta razpis, če ne bi dali takih navodil in zakaj ste vzeli ta pravila, kje je sploh povezava? Zdaj, vsakdo ima v Sloveniji pravico ustanoviti različne zavode in vsakdo se po svoji lastni presoji odloči v katerih zavodih bo prostovoljec in če sploh bo prostovoljec. Zdaj vi ste se odločili, da boste v Zavodu Iskreni prostovoljec, kar je vaša odločitev, ste pa tudi to javno povedali, kar je prav tako vaša osebna odločitev. Zdaj zanima me glede na to, da je ta razpis namenjene nekim posledicam epidemije, me zanima kaj bi kot prostovoljec vidite tega zavoda, kako bo svetoval, recimo neki ženski, ki je zanosila in ki ni po svoji lastni volji splavila, se pravi kako gledate na te zadeve? In tudi glede recimo homoseksualnosti, nekdo ki je homoseksualec in je zatiran v družbi, kako bo potem ta zavod svetoval tem ljudem. To pa izhajam iz tega kar je dejansko povezava, da so, da je ta zavod imel v preteklosti neka sporna delovanja, nenazadnje je že v letu 2012 civilna družbena iniciativa izrazila zaskrbljenost, spoštovani gospod ministre, da se pojavljajo primeri, ko se preko sponzoriranja blagovnih znamk promovira in legitimizira ekstremna stališča. Prav tako pa je sponzorja festivala družin opozorila na nekatera stališča, ki jih zastopa Zavod Iskreni, na spletni strani, ki so veliko nesprejemljivih stališč sovražnega govora in spodbujanja sovraštva do žensk, predvsem v povezavi z njihovimi pravicami do splava in do manjšin in predvsem homoseksualcev. Še enkrat tukaj želim poudariti, da ni to napad na Zavod Iskreni, vsakdo ima v Republiki Sloveniji pravico, da ustanovi zavod, vsakdo ima pravico da zagovarja stališča, nenazadnje imamo tudi zavode po svetu, ki zagovarjajo da je zemlja ravna, dvomim pa, da jim zdaj neke države ali Evropska unija namenja denar, da širijo po svetu miselnost, je zemlja ravna.