Govor

Dober dan in lepo pozdravljeni.

Seveda še posebej lepo najprej pozdravljam vse članice in člane odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, lepo pozdravljam tudi vabljene na današnjo sejo.

Začenjam 47. nujno sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Najprej naj povem, da na seji, kot nadomestni člani in članice odbora s pooblastili sodelujejo, namesto gospoda Soniboja Knežaka je z nami gospa Bojana Muršič, ki jo lepo pozdravljam in ji želim konstruktivno razpravo, v kolikor bo sodelovala.

S sklicem pa ste prejeli naslednji dnevni red in sicer 1. IN TUDI EDINO TOČKO DNEVNEGA REDA, SPORNO SOFINANCIRANJE PROJEKTOV ZA POMOČ NAJBOLJ RANLJIVIM SKUPINAM PREBIVALCEV ZARADI EPIDEMIJE COVID-19, ZAVOD ISKRENI.

Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za spremembo dnevnega reda ugotavljam, da je določen dnevni red, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo torej na obravnavo 1. točke dnevnega reda. Naj povem, da je bila to zahteva poslanskih skupin in sicer Liste Marjana Šarca, Socialnih demokratov, Levice in Stranke Alenke Bratušek.

Zahteva za sklic nujne seje odbora je bila posredovana z dne, 19. januar 2021 in je tudi objavljena na spletni strani Državnega zbora.

Na sejo sem na predlog opozicijskih poslanskih skupin, se pravi predlagatelja vabila naslednje. Najprej predlagatelja zahteve, mislim da bo stališča ves čas podajal kot predlagatelj gospod Aljaž Kovačič, potem smo vabili Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, lepo pozdravljam med nami ministra za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti, gospoda Janeza Ciglerja Kralja. Vabili smo Komisijo za preprečevanje korupcije, z nami je predsednik doktor Robert Šumi, ki ga tudi lepo pozdravljam med nami. Vabili smo tudi Zavod Iskreni, ki pa se je opravičil, so pa poslali dopis, mislim da bi ga morali zdaj nekako prejeti tudi že na mize, tako da mislim da bo razdeljen vsem članom in članicam, pa tudi ostalim poslankam in poslancem odbora.

Začenjam oziroma preden pa začnem z obravnavo te navedene točke in dam besedo najprej predlagatelju, mi dovolite da opozorim samo na naslednje. Sejo bom tako, kot vedno do sedaj vodila v skladu s poslovniškimi določili. Vse razpravljalce, ki boste razpravljali v tej seji, bodisi boste podajali začetna stališča ali pa boste kasneje razpravljali v razpravi kot člani tega odbora oziroma poslanke in poslanci, pa vljudno prosim, da razpravljate spoštljivo, da govorite argumentirano, da ste vsebinski, da nikogar ne žalite. V svojih razpravah želim, da ohranimo dostojanstvo vseh, ki sedimo tukaj v tem prostoru. Zdaj prav ta odbor je že večkrat do sedaj, na kar sem tudi zelo ponosna, kot predsednica tega odbora, že večkrat dokazal, da lahko v Državnem zboru razprave dejansko potekajo tudi na izjemno visokem oziroma spoštljivem nivoju in upam, da bo danes tudi temu tako. Seveda so mnenja različna o vsaki temi in parlament je tisti, ki ima prvenstveno vlogo, da daje možnost, da poslanke in poslanci o vsaki temi razpravljajo. Mnenja so torej različna, seveda lahko boste podali svoja stališča, vendar prosim, da jih res podate na korekten in spoštljiv način. V kolikor bo kdor žaljiv nadaljevanju v razpravah bom seveda ravnala v skladu s poslovniškimi določili. Sedaj pa dajem najprej besedo predlagatelju te točke dnevnega reda, da uvodoma predstavi stališče do seje, ki so jo danes zahtevali, besedo dajem gospodu Aljažu Kovačiču. Izvolite.