Govor

Hvala, predsednica.

Čisto par pojasnil, zaradi lažjega razumevanja, ker ne vem v kolikor je Državni sekretar videl amandmaje, ki smo jih vložili, kar iz tega stališča je prav, da ga malce dopolnim. Mi smo črtali odstavek za nagrajevanje dijakov in študentov z vloženim amandmajem, ker kakor je bilo že rečeno, da se to v bistvu podvaja s tem, to ureja že 88. člen PKP-7 to se pravi, da dvojna ureditev istega vprašanja ni mogoče, zato tudi ta naš umik in tudi določili smo novi datum katerega naj bi se izplačeval dodatek to je 30. junij 2021.

Sedaj morebiti samo še okoli procentov, ki jih je državni sekretar omenil tudi tistih famoznih 65 %, ki jih zaposleni dobijo iz kolektivne pogodbe. Do tega dodatka bodo upravičeni za čas trajanja epidemije mi pa vemo, da oddelki v bolnicah se bodo tudi po tem, ko ne bo več formalno razglašene epidemije, da v zdravstvu se bodo še ukvarjali s temi covid bolniki posebni oddelki bodo še kar obstajali se pravi to ne bo izginilo čez noč in takrat tudi so pa opravičeni do teh naših 65 %. Vprašanje je bilo tudi okoli akumulacije teh 2 %. Mi predlagamo, da se lahko skupna višina obeh teh dodatkov doseže največ 100 % urne postavke to se pravi tako kot je bilo nekako urejeno mislim, da pri prvem oziroma drugem PKP, ko smo ta zgornji plafon limitirali.

Sedaj okoli pomislekov pri teh nakazilih okoli dodatnega kolektivnega pokojninskega zavarovanja. Jaz sicer nisem glih ne poznam dobro te zakonodaje, ampak nekako so pomisleki, ki so jih imeli predvsem v tistem delu za tiste, ki nimajo odprtih računov nekako predlagamo, da se ta izredna premija za zaposlene pri koncesionarjih, ki nimajo sklenjenega kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja izplača v bistvu zaposlenemu na njegov račun na podlagi vloge, ki jo zaposleni vloži pri delodajalcu seveda bi bila to v primeru zdravstva Ministrstvo za zdravje, v primeru zaposlenih ali pa eden del tudi v Ministrstvo za delo.

Toliko okoli pojasnila kaj so prinašali tudi amandmaji.

Hvala lepa.