Govor

Vse članice in člane odbora lepo pozdravljam! Lepo seveda pozdravljam tudi vabljene na današnjo sejo in tudi ostale prisotne.

Začenjam 25. sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Naprej naj povem, da na seji kot nadomestni člani in članice odbora s pooblastili sodelujejo namesto Mihe Kordiša je z nami gospa Naša Sukič, namesto gospoda Vojka Starovića gospod Andrej Rajh, namesto gospe Lidije Ivanuša gospod Franc Breznik in namesto Primoža Siterja je z nami gospod Željko Cigler. Vsem nadomestnim poslancem, ki ste danes prisotni na tej seji želim dobro vsebinsko in konstruktivno delo. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za spremembo dnevnega reda ugotavljam, da je določen dnevni red seje kot ste ga prejeli s sklicem. In sicer dnevni red je takšen: 1. točka – Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic Covid-19, skrajšani postopek; 2. točka – Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, druga obravnava; 3. točka – Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o urejanju trga dela, druga obravnava ter 4. točka – Razno.

Prehajamo torej na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA.

Kot že rečeno bomo obravnavali Predlog zakona o spremembi in dopolnitvah Zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic Covid-19 po skrajšanem postopku. Gradivo je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora in sicer predlog zakona, mnenje Zakonodajno-pravne službe, mnenje Državnega sveta zraven ste prejeli tudi vložene amandmaje, pregled amandmajev pa ste prejeli danes in mislim, da jih imate tudi vsi na klopi. Vabili smo predlagatelja te točke dnevnega reda to je skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Matjažem Hanom, Zakonodajno-pravno službo, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti z nami je državni sekretar gospod Cveto Uršič in vabili smo Državni svet. Kolegij predsednika Državnega zbora je na 86. seji 4. 12. 2020 sklenil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku. Odbor bo predlog zakona tako obravnaval na podlagi 126. in 142. člena Poslovnika. K predlogu so bili vloženi amandmaji Poslanskih skupin SD, LMŠ, Levica in SAB k 1. in 2. členu. Pričanjem torej z drugo obravnavo predloga zakona, o kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. Najprej sprašujem ali želi besedo predlagatelj te točke dnevnega reda?

Gospod Soniboj Knežak, izvolite. Beseda je vaša.