Govor

Primož Siter

Hvala lepa in dobro jutro po nekaj urah premora. Jaz bi samo kratek, ne bom dolgovezil, kratek komentar spoštovani predsednik v bistvu na oba dela, pa bom si dovolil kar skupaj pokomentirati, neko splošno stališče na področju informacijsko-komunikacijske tehnologije oziroma kako se zrcali v finančni sektor v mednarodnem kontekstu.

V Levici stališčema Vlade načeloma ne bomo nasprotovali. Prinaša nekaj koristnih točk oziroma koristnih ukrepov za sam nadzor nad tveganji na področju digitalnih financ. Kljub temu pa je treba opozoriti na dve dodatni točki predvsem na to, da je pristop Evropske unije in Vlade Republike Slovenije pri regulaciji digitalnih financ na tej točki še vedno zelo pomanjkljiv oziroma nezadosten ali pa protisloven, naj razložim. Simptomatičen primer je hitro rastoči trg kriptovalut. Ta po eni strani še vedno ni podvržen nikakršni finančni regulaciji držav oziroma nadzoru Evropske unije oziroma Evropske centralne banke in Banke Slovenije. Po drugi strani pa se je tako na ravni Evropske unije kot na nacionalni ravni Slovenije uvaja neke parcialne ukrepe za zagotavljanje kibernetske varnosti, ki zadevajo torej ponudnike storitev na področju kriptoimetij. Novela teh pričujočih oziroma teh direktiv in uredba tako rešujeta, torej le problem upravljanja s tveganji, ki izhaja iz uporabe informacijo komunikacijske tehnologije. Med tem ko, pomembno, ključne probleme ogromnih tveganj, se pravi, ki jih za stabilnost nacionalnih monetarnih sistemov predstavljajo deregulirani trgi kriptovalut in drugih oblik digitalnega tveganja, pa pušča odprte oziroma ob strani, na njih pozablja. To je eden od ključnih problemov.

Kar se kriptovalut tiče seveda bi lahko na dolgo in široko, je pa ključen problem v tem, da subjektom na trgih kriptovalut ni treba izpolnjevati niti osnovnih pogojev glede opravljanja dejavnosti, tistih, ki sicer veljajo za vse ostale finančne institucije. Da ne govorim o tem, kako kriptovalute veljajo kot en tak lep »loop how« za izogibanje davkov. V Levici torej sumasumarum menimo, da Vlada na področju prepričevanja tveganj, ki izhajajo iz uporabe digitalnih financ ne bi smela zadovoljiti tako s parcialnimi rešitvami, ampak bi morala nujno prevzeti bolj aktivno, bolj proaktivno vlogo tudi pri iskanju nekih celovitih sistemskih regulatornih, se opravičujem, rešitev, hvala lepa.