Govor

Robert Polnar

Spoštovane gospe poslanke, gospodje poslanci, dobro jutro.

Začenjam 30. redno sejo Odbora za finance.

Prosim vas, da na začetku z minuto molka počastimo spomin na preminulega poslanca Franca Kramarja. Slava mu.

Obveščam vas, da je zadržan in se današnje seje ne more udeležiti poslanec Matjaž Han. Prejel sem tudi pooblastilo in sicer poslanec Leon Merjasec nadomešča poslanko Suzano Lep Šimenko iz Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke.

S sklicem seje ste prejeli predlagani dnevni red seje odbora. Obveščam vas, da ste včeraj 2. februarja prejeli tudi predlog za širitev s 3. točko dnevnega reda seje odbora, in sicer je ta točka dnevnega reda Zahteva Konfederacije novih sindikatov Slovenije Neodvisnost in drugih za oceno ustavnosti 21. in 22. člena Zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19, s predlogom za začasno zadržanje izvrševanja predpisa. Sprašujem ali želi predstavnik Vlade podati mnenje o tem predlogu za razširitev. Ne želi. Sprašujem predstavnike poslanskih skupin ali kdo želi podati mnenje o predlogu? Ne želi. Zato prehajamo na odločanje o predlogu za širitev s 3. točko dnevnega reda seje odbora. Začenjam glasovanje.

Kdo je za? (14 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

V poslovniškem roku nisem prejel drugih predlogov v zvezi z dnevnim redom, zato ugotavljam, da je sprejet dnevni red kot smo ga ravnokar izglasovali.

Prehajamo na 1. točko dnevnega reda – še prej pa vas obveščam, da po pooblastilu poslanec Tomaž Lisec nadomešča poslanca Marka Pogačnika iz Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke.

Prehajamo torej na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA DIREKTIVE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O SPREMEMBI NASLEDNJIH DIREKTIV (OSEM JIH JE) 2006/43/ES, 2009/65/ES, 2009/138/EU, 2011/61/EU, 2013/36/EU, 2014/65/EU, (EU) 2015/2366 IN (EU) 2016/2341. Gradivo k tej in tudi k naslednji točki dnevnega reda smo prejeli od Vlade 21. januarja letos na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije. Predlagatelj obeh stališč je torej Vlada Republike Slovenije. Odbor bo kot matično delovno telo obe točki obravnaval na podlagi drugega odstavka 154.h člena Poslovnika Državnega zbora. Poslovniško določen rok za vložitev amandmajev matičnega odbora delovnega telesa je najkasneje dva dni pred sejo pristojnega odbora. Pristojni odbor je Odbor za zadeve Evropske unije. K tej in tudi k naslednji točki dnevnega reda so vabljeni predstavniki in predstavnice Ministrstva za finance. Za uvod dajem besedo predstavniku Ministrstva za finance, to je državni sekretar gospod Peter Ješovnik. Prosim.