Govor

Roman Žveglič

Hvala za besedo. Lep pozdrav tudi vsem poslancem, poslankam, ostalim vabljenim v imenu Kmetijsko gozdarske zbornice in v mojem lastnem imenu. V Kmetijsko gozdarski zbornici se seveda zavedamo, da vzgojno-izobraževalni zavodi potrebujejo, se pravi iz kmetijskega področja potrebujejo … in gozdarskega – potrebujejo kmetijska in gozdna zemljišča, kajti drugače seveda težko izvajajo in delajo vzgojno izobraževalni proces. Ravno tako ni dosti samo da jih imajo samo za samo vzgojo, ampak seveda so kmetijska zemljišča potrebna tudi za tako imenovanih raziskovalnih, znanstvenih nalog.

Seveda nas pa pri tem zakonu tudi kakšna stvar moti, predvsem naše člane in to imamo tudi nekaj pomislekov. Ti pomisleki seveda gredo v to smer, da bi pričakovali in bi si želeli, da bi bila narejena že vnaprejšnja analiza in kvote koliko kateri vzgojno-izobraževalni zavod na katerem področju pač potrebuje kmetijskih zemljišč. Tega pač zaenkrat ni in to se bo delalo naknadno, kar se mi zdi, da ni prav, kajti treba bi bilo seveda vedeti koliko se jih tam rabijo na določene zadeve in potem bi tudi vedeli tisti, ki so tam ali bo ta zemlja šla v upravljanje vzgojno-izobraževalnim zavodom ali ne.

Isto tako zdaj ni opredeljeno kaj se bo zgodilo, če bo število vpisov upadlo ali pa da pač neki vzgojno izobraževali zavod, ki bo dobil, poudarjam, ne v zakup, ampak v upravljanje kmetijsko ali gozdno zemljišče, da ne bo več imel pač tega programa izobraževalnega. Kaj bo zdaj s tistim kmetijskim in gozdnim zemljiščem, kajti ta zavod bo ostal recimo, bo izobraževal druge zadeve. Imel ga bo pa seveda v upravljanju. Malenkost nas moti tudi ta razdalja, kajti smatramo da je tista, sploh druga, od 15 do 30 kilometrov prevelika. Prvič je to že težko gospodarit, drugič pa tudi zadeve gredo lahko potem tudi malo nekontrolirano dlje.

Dalje, je zelo … obstaja bojazen pač naših članov, da bodo v okolici teh vzgojno-izobraževalnih zavodov, katere bo sklad kupil zemljo, pač že kar vnaprej se ve kdo jo bo lahko obdeloval. Se pravi kmetije kot take, nato bodo dokler ne bo zapolnjena kvota težko ali nemogoče, da bodo konkurirale. Druga stvar je pa tudi to, da če bo zdaj, se pravi vzgojno-izobraževalni zavod izgubil zemljišče, ne vem, zaradi nekih posegov takšnih ali drugačnih, mu bo seveda sklad moral nadomestiti to zemljo, kar pa moramo reči, da za ostale najemnike skladove zemlje tega privilegija pač ni in ga tudi verjetno nikoli ne bo.

V bistvu podpiramo zakon v tem, da vzgojno izobraževalne inštitucije seveda nujno potrebujejo kmetijske in gozdne površine zaradi vzgoje, zaradi izobraževanja in tudi v znanstvene in raziskovalne namene. Moti nas pa seveda, da te stvari niso bile prej dorečene, koliko in na kakšen način, koliko jih rabijo, da se to bi vedelo naprej. Ne pa – zdaj se ocenjuje 500 do 600 hektarjev in tudi kaj bo, če se tam zmanjšujejo vpisi ali pa da se preneha z izobraževanjem kmetijskega ali gozdarskega programa. Vzgojni zavodi imajo pa zemljišče v upravljanju, ne v najemu, kako bo to zemljišče potem.

Toliko. Hvala lepa.