Govor

Tomaž Boh

Hvala lepa, spoštovani predsedujoči. Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci, spoštovani minister! Hvala lepa za besedo.

Morda samo na kratko, z vidika Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport tudi iz našega zornega kota lahko potrdim to, kar je ob koncu svoje predstavitve povedal minister in da je bilo sodelovanje obeh resorjev pri pripravi tega zakona lahko rečemo vzorno, kajti gre za interes obeh resorjev, da pripravimo zakonsko ureditev, ki bo dvanajstim šolam, srednjim šolam iz področja, trem univerzam, ki imajo oziroma, ki delujejo na tem področju in trem raziskovalnim inštitutom oziroma javnim raziskovalnim zavodom, omogočil dolgoročno stabilno in predvidljivo delovanje oziroma izvajanje njihove osnovne dejavnosti.

Pogosto slišimo v raziskovalni in izobraževalni sferi in nenazadnje tudi v širši javnosti, da kljub temu, da je kmetijstvo eno izmed pomembnih strateških področij v državi, se na področju raziskav in tudi v izobraževalnem procesu pravzaprav do njega pogosto obnašamo kot do pozabljenega pastorka in ravno zaradi tega sem prepričan, da je zakon, ki ga imamo pred seboj, prvi oziroma eden izmed pomembnih korakov v zagotavljanju predpogojev za izvajanje tovrstne dejavnosti, kot sem rekel predvsem na predvidljiv in pa spodbuden način.

Verjamemo, da bomo lahko v tako izobraževalnem, kot tudi raziskovalnem delu s pomočjo tega zakona prišli do bistveno bolj robustnega in stabilnega sistema, ki bo dajal tudi dolgoročno, ustrezno podporo kmetijskem gospodarstvu. Pomeni pomemben korak k zagotavljanju znanja družinskim kmetijam, kajti tudi v zakonu je večkrat napisano oziroma v obrazložitvah, da je format celotnega sistema nekako posebej na tem izobraževalnem delu formuliran na način družinske kmetije, kar pomeni, da nekega gospodarstva, v katerem se bodo zelo verjetno velika večina učencev in dijakov po zaključku šolanja znašla.

Tako da verjamemo, da je to pomemben korak k zagotavljanju stabilnosti in naprednosti našega izobraževalnega sistema na področju kmetijstva, gozdarstva in sorodnih področij.

Hvala lepa. Toliko zaenkrat.