Govor

Matej Pirc

Hvala za vprašanja.

Zdaj glede poročanja bi povedal to, da DUTB redno mesečno in kvartalno poroča Ministrstvu za finance. Poročila so precej obsežna in pa zelo detajlna. Kar pa se tiče likvidnosti, poročilo DUTB navaja predvsem, da gre za težave z likvidnostjo upnikov. Kot verjetno veste oziroma dolžnikov, kot verjetno veste, so komitenti oziroma stranke DUTB-ja podjetja, ki so imela v preteklosti težave. DUTB se trudi s prestrukturiranjem teh dolgov tem določenim dolžnikom pomagati.

Je pa seveda tudi pandemija povzročila svoje, kar pomeni, da smo določenim dolžnikom odobrili moratorij za odplačilo posojil, kot so tudi komercialne banke. Podjetjem, ki so v lasti DUTB pa smo deloma pomagali tudi z dokapitalizacijo, vse z vidika povečanja vrednosti teh podjetij. Iz tega vidika je DUTB utrpel nekaj manj prilivov kot v preteklih letih, ko so bili prilivi znatno nad zakonskim ciljem, to je 210 milijonov evrov. V preteklosti smo v enem letu realizirali tudi 430 milijonov evrov prilivov, kar seveda pomeni, da je za zadnja leta ostalo toliko manj premoženja. To premoženje pa je tudi slabše, kar pomeni, da je unovčevanje le tega še težje.

Glede likvidnosti DUTB-ja bi pa povedal, da ima DUTB vedno vsaj za polovico leta likvidnosti za odplačilo posojil. Tako je tudi … tako je bilo tudi ob koncu leta 2020 in pa v začetku leta 2021. Konec leta je DUTB odplačala za 40 milijonov evrov rednih anuitet, poleg tega pa je še predčasno poplačala za 24 milijonov evrov anuitet, ki bi zapadle v plačilo v letih 2021 in 2022.

V kolikor bo likvidnost predčasna, poplačila kreditov dopuščala tudi v letu 2021, bomo seveda tudi v letošnjem letu to storili. Je pa DUTB v zadnjem četrtletju v zadnjem četrtletju 2020 pomembno izboljšala prilive. Le-ti so bili 65 milijonov evrov v zadnjih treh mesecih, kar pomeni, da smo plan prilivov presegli za 10 procentov. Iz tega vidika ni bojazni, da bi DUTB potrebovala dokapitalizacijo. Nasprotno, do sedaj je DUTB ustvarila za 250 milijonov evrov presežka.