Govor

Andrej Šircelj

Hvala lepa, spoštovani predsednik, spoštovane poslanke, spoštovani poslanci!

V tretjem kvartalu leta 2020 je DUTB uspešno obvladovala stroške in število zaposlenih, saj so dosežene vrednosti nižje od sprejetega načrta za to obdobje. Tako je DUTB v tretjem četrtletju 2020 ustvarila v prvih treh četrtletjih leta 2020 96,9 milijonov prilivov, kar predstavlja 66 odsotno realizacijo letnega načrta.

Po drugi strani pa so skupni stroški poslovanja v prvih treh četrtletjih leta znašali 10,7 milijonov evrov in so bili za 7 odstotkov nižji od načrtovanih in za 24 odstotkov nižji kot v primerljivem obdobju leta 2019.

Drugič, DUTB je zagotovila v tem obdobju večjo preglednost in s tem večjo sledljivost poslovnih odločitev in hkrati to vpliva pozitivno na korporativno varnost. Pomembno so bili spremenjeni nekateri akti, interni akti družbe.

Tretjič, DUTB oziroma vpliv transakcij DUTB na saldo sektorja države je pozitiven in tako v letu 2020, kot v letu 2019 in pozitivno prispevajo k saldu sektorja države. V DUTB je v prvih treh četrtletjih nadaljevala redna odplačila glavnic in tako je odplačala 90,5 milijonov evrov dolga in s tem dodatno znižala dolg za 16,5 odstotkov. Tako je odplačanega že nekaj več kot 70 odstotkov dolga. Tukaj pa je treba vsekakor povedati, da je pandemija vplivala na poslovanje DUTB in tudi na poslovanje družb in premoženja, ki jih ima DUTB v portfelju. Predvsem se kažejo potrebe po dodatni likvidnosti nekaterih družb. To je seveda posledica odobrenih moratorijev, hkrati pa seveda moratorij pomeni tudi to, da takrat, ko ga je konec, seveda nastane obveznost poplačila dolga oziroma kreditov.

Kljub temu pa se je likvidnostna rezerva DUTB-ja v tretjem kvartalu izboljšala v primerjavi s koncem drugega kvartala. Ravno tako lahko rečem, da podatki v poročilu kažejo na to, da je pri DUTB-ju prišlo do izboljšanja poslovanja nekaterih družb, ki so v prestrukturiranju.

Tukaj bi rad poudaril tudi to, da je z ukrepi države, predvsem na področju turizma oziroma tistih družb, ki so v okviru … ki poslujejo v okviru DUTB, s področja turizma prišlo do pozitivnega premika v tretjem četrtletju, predvsem zaradi tega, ker so bili turistični boni unovčeni pri teh družbah, kar ima pozitiven vpliv. Ravno tako ima pozitiven vpliv ukrep čakanja na delo.

Na podlagi prejetih podatkov v strani DUTB za tretje četrtletje 2020 je bilo ocenjeno, da DUTB zaradi zmanjšane gospodarske aktivnosti kot posledice pandemije pa ne realizira v celoti zastavljenih ciljev v letu 2020.

Hvala lepa.