Govor

Blaž Pavlin

Hvala tudi vam. Prejel sem še eno pooblastilo, in sicer poslanec Gregor Perič na današnji seji Odbora za pravosodje nadomešča mag. Dušana Verbiča. Želi kdo od članic in članov Odbora razpravljati o mnenju Zakonodajno-pravne službe o navedeni zahtevi? Ugotavljam, da ne. S tem zaključujem razpravo in prehajamo na odločanje. Na podlagi 265. člena Poslovnika Državnega zbora dajem na glasovanje naslednje mnenje: Odbor za pravosodje podpira mnenje Zakonodajno-pravne službe o zahtevi Višjega sodišča v Ljubljani za oceno ustavnosti devetega odstavka v zvezi s 1. točko drugega odstavka 112. člena Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnost in prisilnem prenehanju. Glasujemo.

Kdo je za? (11 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je mnenje sprejeto.

Odbor bo pripravil poročilo v katerega bo sprejeto mnenje vključeno in ga poslal Zakonodajno-pravni službi, ki v skladu z 266. členom Poslovnika Državnega zbora pripravi odgovor za Ustavno sodišče. S tem zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA – TO JE NA OBRAVNAVO PREDLOGA ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O IZVRŠBI IN ZAVAROVANJU, ki ga je Državnemu zboru predložila Vlada in je bil dne 23. 12. 2020 objavljen na spletnih straneh Državnega zbora. Kot gradivo objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora imamo na voljo še mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 27. 1. 2021, mnenje Komisije Državnega sveta za državno ureditev z dne 9. 2. 2021, dopis Združenja bank Slovenije z dne 29. 1. 2021 in dopis Zbornice izvršiteljev Slovenije z dne 5. 2. 2021. K tej točki dnevnega reda so bili vabljeni Ministrstvo za pravosodje, Zakonodajno-pravna služba, Državni svet, Sodni svet je svojo prisotnost opravičil, Vrhovno sodišče, Zbornica izvršiteljev Slovenije in Skupnost centrov za socialno delo Slovenije. V poslovniškem roku so amandmaje vložile Poslanke skupine SDS, SMC in NSi. Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, o kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. Odboru predlagam, da se razprava o vseh členih in vloženih amandmajih združi v skladu s prvim odstavkom 128. člena Poslovnika Državnega zbora. Po opravljeni razpravi bomo opravili glasovanje o amandmajih ter nato glasovali o vseh členih skupaj. Ali kdo temu predlogu nasprotuje? Ugotavljam, da ne. Sedaj pa dajem besedo predstavnici predlagatelja zakona ministrici za pravosodje, mag. Lilijani Kozlovič za dodano obrazložitev predloga zakona. Izvolite.