Govor

Damir Orehovec

Ja, predsedujoča, hvala lepa za besedo. Lep pozdrav vsem poslancem in ostalim gostom.

Moram priznati, da nisem pričakoval, da bo v Državnem zboru razprava na temo spolnega nadlegovanja v akademskem prostoru, a žal ankete govorijo, da je spolno nadlegovanje in nasilje v akademskem prostoru vendarle prisotno. Na ministrstvu izražamo skrb in obžalovanje, da do tovrstnega in kakršnegakoli nasilja sploh prihaja, tako med zaposlenimi, seveda tudi do šibkejših deležnikov, torej do študentk in študentov.

Hkrati bi rad povedal, da na ministrstvu ostro obsojamo vsakršno spolno diskriminacijo, nadlegovanja ali neenako obravnavo. Tovrstno ravnanje meče slabo luč, tako na univerzo, kot na celotni akademski prostor. Univerza je s svojo ustavno zagotovljeno avtonomijo dolžna to preprečiti in preprečevati in seveda ustrezno zaščititi akademski prostor.

Naj povem, da na tej podlagi tudi podpiramo vse tri predloge, ki jih je predlagatelj dal ob sklicu nujne seje in ministrstvo bo skupaj z univerzami in samostojnimi vzgojno-izobraževalnimi zavodi, do konca leta 2021 opravilo temeljito raziskavo o pojavu spolnega nadlegovanja v akademskem prostoru.

Mogoče toliko, za začetek.