Govor

mag. Branislav Rajić

Hvala lepa, gospa predsednica. Dobro jutro vsem!

Zakaj smo se odločili, zato, ker je ta tema aktualna. O tem pričajo ne samo medijski prispevki in objave, priča tudi splošno stanje pogovorov v družbi, kjer je to postala vroča tema, seveda z razlogom, ampak žal in nedopustno je, da je prišlo do tega, da to postane ena najbolj aktualnih tem.

Posebej skrb vzbujajoče dejstvo je, da so ti roki od časa, ko je prijava narejena, bodisi na fakulteti ali na univerzi, da traja zelo dolgo. V enem zadnjih primerov je trajala več kot eno leto in te sankcije, ki so doletele posameznika v enem primeru, niso, tudi ne rabijo biti danes tema, ampak, mi kot zakonodajalec, moramo premisliti in spodbuditi predvsem tudi vse te procese, ki so, da se na nek način »preizprašamo« in pridemo do rešitve, ki bo spodbudila ljudi, ki se jim to zgodi, da se ne bojijo vsaj tako dolgih rokov, ki trajajo, da se pride do neke rešitve, do kazni, pravzaprav, ker zadoščenja tu niti ne more biti.

Jaz bi rad opozoril, za uvod, še na eno raziskavo, ki je narejena na Filozofski fakulteti ljubljanske univerze. Bilo je anketiranih 210 študentk in študentov. 38 % anketiranih, torej 80 od 210, je izjavilo, da so doživeli spolno nadlegovanje. Ampak, samo ena oseba od teh 80 se je odločila, da to dejanje prijavi. In, če pomislimo, da ne gre za neke neuke ljudi, ki ne vedo, kaj je in kako se tej stvari streže, je očitno, da gre za neverjetno velik strah ali zavedanje, da pomoči ne bo in to je nekaj, kar moramo zagotovo ustvariti načine, da se vsaj to izniči, da se ta strah nevtralizira in da se o tem spregovori takoj in seveda, se na take primere reagira takoj.

V enem članku, ki opisuje primere nadlegovanja v akademskih krogih na enem od nemških znanstvenih inštitutov, je v izpostavljenem delu besedila navedeno nekaj, kar bom kar prebral. Citiram: »Znano je, da se študentje in mlajši raziskovalci dobro zavedajo, kako jim lahko priporočilno pismo ali samo omemba njihovega imena na srečanjih priznanih strokovnjakov, odpre ali popolnoma zapre znanstveno pot.« Konec navedka.

Scenariji, ki bi temu lahko sledili, so seveda različni, vodijo pa lahko tudi v izsiljevanje in spolno nadlegovanje. Ta citat je najbolj zgovoren primer, kdaj se lahko zgodi in kako se lahko dogaja zloraba moči, kako se zgodi in kako se izvaja načrtno poniževanje in napad na človekovo dostojanstvo. Mi smo danes tukaj, ne da se zgražamo nad primeri, ki so nam znani in ki si bodo najbrž zaradi plaza, ki so se začeli vsak dan pojavljati, na žalost, ampak zaradi tega, da se v tem medsebojnem pogovoru skušamo »preresitirati« in orientirati k boljšim, potem, reševanja te nedopustne situacije, ki je žal postala očitno del našega, tudi akademskega vsakdana.

Hvala lepa.