Govor

Spoštovane kolegice in kolegi, spoštovani vabljeni, nadaljujemo 25. sejo Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor, ki je sedaj odprta za javnost.

Prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA OBRAVNAVO PREDLOGA ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O PREVOZIH V CESTNEM PROMETU, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo poslala skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Mihom Koridšem s predlogom, da se predlog obravnava po skrajšanem postopku. Kolegij predsednika Državnega zbora je na 88. seji dne 11. 12. 2020 sklenil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku.

Za obravnavo je bilo posredovano naslednje gradivo: predlog zakona z dne 9. 12. 2020; mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 27. 1. 2021; mnenje Komisije Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj z dne 14. 1. 2021; ter mnenje vlade z dne 11. 1. 2021. Vsa navedena gradiva so objavljena na spletni strani Državnega zbora.

V poslovniškem roku je bil vložen amandma poslanske skupine Levica k 3. členu.

Na sejo so bili k obravnavi te točke vabljeni: predlagatelj – skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Mihom Kordišem; Ministrstvo za infrastrukturo; Komisija Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj; Gospodarska zbornica Slovenije – Združenje za promet; Obrtno-podjetniška zbornica Slovenija – Sekcija za promet; Zveza svobodnih sindikatov Slovenije – Sindikat delavcev prometa in prevoz Slovenije; Sindikat poklicnih voznikov Slovenije; in Zakonodajno-pravna služba. Naknadno, dne 4. 2. 2021, pa je bil vabljen tudi predsednik Avtobusnega odbora v Sekciji za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, gospod Peter Mirt.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, v katerem bomo na podlagi 126. člena poslovnika opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih zakona.

Besedo dajem predstavniku predlagatelja, da nam poda dopolnilno obrazložitev k predlogu zakona, naš kolega poslanec Miha Kordiš.

Izvolite.