Govor

Dober dan. Vse skupaj lepo pozdravljam, najprej poslanke in poslance, članice in člane tega odbora, še posebej lepo pozdravljam tudi vabljene na današnjo sejo.

Začenjam 48. nujno sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Na seji kot nadomestni člani in članice odbora s pooblastili sodelujejo: namesto gospoda Aljaža Kovačiča je z nami gospod Edvard Paulič, ki ga lepo pozdravljam, namesto gospoda Aleksandra Reberška je z nami gospod Andrej Černigoj, ki ga tudi lepo pozdravljam in namesto gospoda Soniboja Knežaka je z nami gospa Bojana Muršič, tudi prav lepo pozdravljena.

Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za spremembo dnevnega reda, ugotavljam, da je določen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem, in sicer, Predlog zakona o dodatnih ukrepih za omilitev posledic Covid-19, nujni postopek.

Prehajamo torej na 1. – in tudi edino – TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZAKONA O DODATNIH UKREPIH ZA OMILITEV POSLEDIC COVID-19.

Naj povem, da je gradivo objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora, in sicer, predlog zakona, mnenje Zakonodajno-pravne službe, mnenje Komisije Državnega sveta za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide in komisija za gospodarstvo, obrt, turizem in finance, pripombe stališča in predlogi strokovne in zainteresirane javnosti, imamo tudi že nekaj vloženih amandmajev, tako Poslanskih skupin koalicije, kot opozicije; Poslanske skupine Slovenske nacionalne stranke, in drugi amandmaji opozicijskih poslanskih skupin, z različnimi podpisniki. Seveda, pa boste ta pregled amandmajev tekom te razprave dobili na klop v celoti, tako, da boste imeli pregled, tako kot smo vedno delali do sedaj, to se je izkazalo za najboljši način dela, ko obravnavamo sploh tako obsežne pakete, kot so paketi, vezani na odpravo in omilitev posledic zaradi epidemije Covid-19.

Naj povem, da smo na sejo vabili Vlado, Zakonodajno-pravno službo, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti - z nami je gospod minister, ki ga lepo pozdravljam in tudi državnega sekretarja, seveda -, vabili smo tudi Državni svet.

Naj povem, da smo na zaprosilo Poslanske skupine Socialnih demokratov, danes dodatno vabili še zainteresirano oziroma strokovno javnost, ki je poslala pripombe na PKP8. Naj povem, da smo predlog za dodatno vabljene, v računalniškem sistemu videli šele danes zjutraj, kajti, vložen je bil predlog takrat, ko ni bilo več uradnih ur v petek, tako da so mene službe, strokovne, iz glavne pisarne, obvestile danes, da je prišla ta pobuda in smo seveda tudi potem vabilo poslali vabljenim.

Kolegij predsednika Državnega zbora je na 92. seji 27. januarja 2021 odločil, da se bo predlog zakona obravnaval po nujnem postopku, zato ga bomo obravnavali na podlagi 126. in 143. člena Poslovnika.

Pričenjam torej z drugo obravnavo predloga zakona, v katerem bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. To bomo ravnali oziroma v skladu s 126. členom. Tudi do sedaj smo vedno tako ravnali in mislim, da zaradi samega pregleda amandmajev in tudi, ker so to paketi z obsežnimi členi kjer jih je veliko, je to najboljša postopkovna odločitev, da se na tak način lotimo obravnave tega paketa.

Želijo naprej predlagatelji oziroma gospod Koprivec, želite postopkovno, če prav razumem? Potem v skladu z 69. členom Poslovnika morate povedati o uporabi Poslovnika, skratka lahko govorite in imate 3 minute. Izvolite gospod Koprivc.