Govor

Borut Sever

Hvala lepa. Lep pozdrav vsem skupaj v mojem imenu. Pozdravljam seveda vas, gospa predsednica, ostale poslanke in poslance in seveda tudi vas gospod Varuh človekovih pravic, gospoda državnega sekretarja in vse ostale gostje in goste.

Uvodoma bom izrazil veselje, da se danes pogovarjamo o temah, ki so izrednega pomena za tiste najtežje invalide, ker se vse premalokrat govori kako najtežji invalidi ali pa invalidi nasploh živijo v izredno težkih razmerah. Socialno stanje invalidov je včasih, ne včasih, praviloma bistveno slabše kot je običajno. Včasih pa je tako kritično, da to kratko malo v nekem takem sodobnem času v naši lepi Republiki Sloveniji, mislim, da je to kratko malo nedopustno.

Veseli me, da danes smo na poti, potem kar slišim tako razumem iz besed državnega sekretarja kot vseh ostalih, da bomo našli neko rešitev, da se pomaga tem res najbolj pomoči potrebnim. Govorim o tistih najtežjih invalidih, ki niso zmožni nekega pridobitnega dela. Ne glede na to ali jih je 10, ali 20 ali jih je 100, treba se je odzvati. Ravno tem ljudem je treba najbolj pomagati.

Veseli me tudi zato današnja razprava, ker je morda to pot, da v nadaljevanju ugotovimo, da je še mnogo drugih drobnih stvari, s katerimi lahko pomagamo tistim, bi rekel, ki so najbolj socialno ogroženi. Naj kar direktno povem, da problematika nadomestil za invalidnost ali pa nadomestil za telesno okvaro in podobno, minimalnih invalidskih pokojnin in podobnih zadev je izredno problematično oziroma ta problem je velik in so odprte še mnoge druge stvari, ki mislim, da se lahko razmeroma hitro rešljive, če bo le volja. Mislim, da ravno ta današnji sestanek kaže oziroma ta seja, da je ta volja in pripravljenost. Upam, da bomo tukaj našli tudi rešitve za druga področja.

Naj povem, da po teh medijskih objavah smo na Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije prejeli kar nekaj klicev, pozivov, vprašanj na to temo. Ljudje dejansko niso vedeli oziroma so bili morda, ne bom rekel zavedeni. Morda so imeli zgolj napačne informacije. Ravno zato je potrebno opraviti pregled kateri so ti posamezniki. Mnogi najbrž še niti danes ne vedo kljub tem medijskim objavam, da je to neka pravica, ki jim bo olajšala življenje. Zavedajmo se, da je to nadomestilo potrebno zato, ker je invalidnost sama po sebi prinaša bistveno večje življenjske stroške, ki pa jih je treba nekako pokrivati, ob dejstvu, da so pa dohodki invalidov praviloma bistveno manjši kot so običajno.

V nadaljevanju me veseli, da ministrstvo izkazuje ta posluh. Prepričan sem, da se da urediti nek nabor informacij. Bilo je že omenjeno, da obstajajo neki dokumenti. Ja, seveda obstajajo. Ampak najbrž se mora nekdo zavezati, seveda ob sodelovanju tudi z invalidi, da bodo te informacije redno osvežene, obnovljene, da bodo dostopne na vse potrebne načine. Ne govorim morda samo za slepe, gluhe, govorim tudi za osebo z motnjo v duševnem razvoju v lahkem branju, za gluho-slepe seveda na vse potrebne načine. Tako da tudi to je neka informacija oziroma neko zavedanje, ki me veseli, da bo v nadaljevanju tudi tukaj nekaj storjeno.

Tu se lahko dotaknemo tudi tega, da v naši državi imamo mnogo stvari lepo normativno urejeno. V praksi pa pogosto izostajajo neke izvedba ali pa pač posamezne težave, ki jih je potrebno naslavljati na način, kot je bilo prej omenjeno, za dodatek za pomoč in postrežbo morda za slepe. Verjamem, kot rečeno, da bomo tudi v tem primeru uspešno našli neko pot.

Na koncu bi izrazil absolutno podporo vsem štirim predlaganim vsebinskim sklepom. Zdi se mi pa absolutno tudi na mestu podpora petemu sklepu. Mislim, da opravičilo tistim, ki so bili tukaj prizadeti, je absolutno na mestu.

Hvala lepa.