Govor

Spoštovane in spoštovani, lep pozdrav! Začenjam 9. nujno sejo Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti.

Članice in člane komisije, ter vse vabljene torej, še enkrat lepo pozdravljam!

Obveščam vas, da bosta na seji kot nadomestna člana komisije s pooblastili sodelovala, in sicer, namesto poslanca Pojbiča, bo sodelovala poslanka Eva Irgl in namesto Nade Brinovšek, tudi iz Poslanske skupine SDS, bo z nami poslanec Jožef Lenart, iz Poslanske skupine SDS.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje in sicer, ste ga prejeli, to je ena sama točka dnevnega reda – Povračilo pravic invalidom, ki jim je bila protipravno odvzeta pravica do nadomestila.

Ker k dnevnemu redu seje ni bilo podanih predlogov za razširitev oziroma za umik točke, je določen dnevni red, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na obravnavo 1. – in edine – TOČKE DNEVNEGA REDA – POVRAČILO PRAVIC INVALIDOM, KI JIM JE BILA ODVZETA PROTIPRAVNO ODVZETA PRAVICA DO NADOMESTILA.

Na sejo so bili vabljeni: Željko Cigler, predstavnik predlagateljev; Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti; Darja Kuzmanič Korva iz Skupnosti centrov za socialno delo Slovenije; Peter Svetina, varuh človekovih pravic; Borut Sever, predsednik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije; Dane Kastelic, predsednik Sveta za invalide Republike Slovenije; Socialna zbornica Slovenije; Sonček - Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije; Zveza Sožitje - zveza društev za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju Slovenije; Zveza paraplegikov Slovenije; YHD; Društvo za teorijo in kulturo hendikepa; Mateja Toman, Društvo distrofikov Slovenije in gospod Andrej Kocbek. Dodatno smo na sejo povabili še Andrejo Potočnik. S strani vabljenih pa do tega trenutka nismo prejeli opravičil.

S sklicem seje ste kot rečeno, gradivo prejeli in je bilo objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora.

Začenjam obravnavo današnje točke in vabim torej k uvodnim besedam, predlagatelja, Željka Ciglerja.

Željko, izvoli.