Govor

Igor Peček

Spoštovane članice in člani Komisije za nadzor javnih financ. Spoštovani gospod minister, vabljeni, lepo pozdravljeni!

Pričenjam 23. nujno sejo Komisije za nadzor javnih financ. Na začetku vas obveščamo, spremenjeni sestavi komisije in sicer je na podpredsedniškem mestu komisije mag. Andreja Rajha iz Poslanske skupine SAB, zamenjala mag. Alenka Bratušek.

Obveščam vas, da sem do začetka seje prejel eno opravičilo in sicer se seje ne more udeležiti gospod Robert Polnar, na seji pa kot nadomestni član, gospod Jože Lenart nadomešča poslanca gospoda Braneta Golubovića iz Poslanske skupine LMŠ.

Na sejo so bili vabljeni mag. Andrej Rajh, v imenu predlagateljev zahteve, mag. Valentin Hajdinjak, predsednik uprave družbe DARS, gospod Jernej Vrtovec minister za infrastrukturo in pa gospod Mihael Bibarič, nekdanji svetovalec družbe DARS. Dodatno je bil na predlog predlagatelja nujne seje mag. Andreja Rajha vabljen še gospod Matej Krajnc iz družbe DARS. Poleg vabljenih, ki so navzoči v dvorani, je z nami tudi nekdanji svetovalec DARS, gospod Michael Bibaritsch, ki pa se seje udeležuje na daljavo. Upam, da je s povezavo vse v redu. Hvala.

Obveščam vas tudi, da je v ta namen za seje zagotovljen simultano prevajanje, zato bi vse sodelujoče prosil, da v mikrofon le govorijo malce počasneje kot sicer, zato da bodo tolmači lahko lažje in pa bolj kvalitetno opravili svoje delo.

Prehajam na določitev dnevnega reda seje. S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje iz komisije z eno točko dnevnega reda. V poslovniškem roku ni bilo danih predlogov za spremembo dnevnega reda, zato ugotavljam, da je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na obravnavo 1. IN EDINE TOČKE DNEVNEGA REDA – SUM NA NEPRAVILNOSTI PRI IZVEDBI JAVNEGA RAZPISA DRUŽBE DARS ZA VZPOSTAVITEV PRODAJNEGA IN NADZORNEGA SISTEMA ZA E-VINJETE V KORIST SLOVAŠKE DRUŽBE SKYTOLL.

Poslanske skupine SAB, LMŠ, SD in Levica, so na Komisijo za nadzor javnih financ naslovile zahtevo za sklic nujne seje z navedeno točko dnevnega reda. Gradivo za to točko dnevnega reda, to je zahteva Poslanskih skupin SAB, LMŠ, SD in Levica, ki je objavljena na spletnih straneh Državnega zbora, ste prejeli s sklicem seje. predlagam, da razpravo opravimo tako, da najprej predstavnik predlagateljev zahteve za sklic nujne seje, dodatno obrazloži zahtevek za sklic. V nadaljevanju pa bi za predstavitev obrazložitev stališč oziroma pojasnil do obravnavane tematike dal besedo po vrstnem redu naslednjemu. Najprej predstavniku Ministrstva za infrastrukturo, gospodu ministru, nato predstavniku družbe DARS, mag. Valentinu Hajdinjaku, predsedniku uprave in pa nato še nekdanjemu svetovalcu družbe DARS, gospodu Mihaelu Bibariču. Po predstavitvah pa bo kot običajno sledila razprava članic in pa članov komisije. Tako besedo na začetku najprej dajem predstavniku predlagatelja. Mag. Andrej Rajh, imate besedo.