Govor

Spoštovane kolegice poslanke, kolegi poslanci, lepo vas pozdravljam na 47. nujni seji Odbora za zdravstvo.

Obveščam vas, da imamo eno pooblastilo, in sicer namesto mag. Dejana Židana je z nami mag. Marko Koprivc.

V skladu s 47. členom in drugim odstavkom 48. člena ter 230. člena Poslovnika Državnega zbora sem kot predsednica Odbora za zdravstvo sklicala današnjo nujno sejo odbora, na kateri se nam bo predstavil predlagani kandidat za ministra za zdravje. Pozdravljam vse prisotne v dvorani, še posebej gospoda kandidata Janeza Poklukarja. Dobrodošli!

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje odbora dne 15. 2. 2021 ste prejeli naslednji predlog dnevnega reda, in sicer kot točko 1 Predstavitev gospoda Janeza Poklukarja, kandidata za ministra za zdravje. Ker v poslovniško določenem roku ni bilo predlogov v zvezi z dnevnim redom, je določen dnevni red seje, kot je bil predlagan s sklicem seje.

Prehajamo na obravnavo predlagane točke dnevnega reda – PREDSTAVITEV JANEZA POKLUKARJA, KANDIDATA ZA MINISTRA ZA ZDRAVJE.

Nekaj uvodnih pojasnil.

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je predsedniku Državnem zbora Republike Slovenije Igorju Zorčiču dne 12. 2. 2021 na podlagi prvega odstavka 112. člena Ustave Republike Slovenije ter 230. in 234. člena Poslovnika Državnega zbora Republike Slovenije predlagal gospoda Janeza Poklukarja kot kandidata za ministra Vlade Republike Slovenije. Predsednik Državnega zbora Igor Zorčič je Odboru za zdravstvo poslal predlog predsednika Vlade, da Državni zbor za ministra za zdravje imenuje gospoda Janeza Poklukarja. V skladu s prvim in drugim odstavkom 230. člena Poslovnika Državnega zbora je sklicana današnja seja odbora, na kateri se nam bo predstavil kandidat za ministra za zdravje.

Predlagam, da kandidat za ministra za zdravje najprej predstavi nekaj svojih programskih usmeritev in videnja dela ministrstva, po predstavitvi pa bi odgovarjal na vprašanja vas, članic in članov odbora. Po opravljeni predstavitvi bo odbor predsedniku Državnega zbora in predsedniku Vlade Republike Slovenije poslal mnenje o predlaganem kandidatu.

Prosim gospoda Janeza Poklukarja, kandidata za ministra, da se predstavi odboru. Izvolite, beseda je vaša.