Govor

Janez Stušek

Lep pozdrav še z moje strani.

Radikalizacija družbe, družbenih skupin in posameznikov v evropskih državah, ki med drugim krepijo tudi razmere in ukrepi evropskih oblasti, povezanih s covidom-19, je v zadnjem letu v porastu povsod po Evropi. Zaznati je veliko primerov radikalizacije družbe in naraščanja širjenja ekstremističnih skupin. Vendar le nekatere od teh vodijo k izvajanju ekstremnega nasilja, kot je na primer terorizem. Seveda vseh milejših vidikov radikalizacije in naraščanja ekstremističnih stališč ni za podcenjevati, saj vemo, da tovrstne zgodbe vodijo v nove normale in te v nove normale in zgodovina uči, da iz teh novih normal ponavadi se rodi nasilje. Vendar v funkciji direktorja Sove govorim o teh najekstremnejših vidikov in seveda glede na pristojnosti, zakonske pristojnosti, po domače rečeno je naš famozni 2. člen je to zgolj omejen vidik.

Agencija v skladu s pooblastili in o Zakonu o SOVI na področju boja proti terorizmu, nasilnemu ekstremizmu in ekstremizmu spremlja več ideoloških podprtih skupin – skrajno leve, skrajno desne in zagovornike skrajnega islama, ki se povezujejo s tujino in za katere na podlagi podatkov ocenjuje, da bi lahko pomenili grožnjo nacionalni varnosti Republike Slovenije. Ocene temeljijo na podlagi podatkov, pridobljene z lastnim operativnim delom, sodelovanju z drugimi državnimi organi in seveda mednarodnim sodelovanjem s tujimi partnerskimi službami.

Agencija zaenkrat na osnovi svojih podatkov ne zaznava neposrednih ali posrednih groženj s terorističnimi ali ekstremističnimi skupin proti Republiki Sloveniji ali drugih aktivnosti, ki bi kazale na možnost najnasilnejših aktivnosti proti interesu Republike Slovenije doma ali v tujini. Stopnja ogroženosti v Republiki Sloveniji iz vidika mednarodnega terorizma na njenem ozemlju je zato ocenjena še vedno nizko. Ogroženost nacionalne varnosti, ki lahko pomeni ideološko podprt ekstremizem, je prav tako ocenjena za nizko. Skrajno leve in desne skupine pomenijo predvsem grožnjo javnemu redu in ne nacionalne varnosti. Dolgoročno pa ne izključujemo porasta te potencialne nevarnosti, zlasti pri … se pravi in levih in desnih skupinah in sicer zaradi njihovih povezav z najekstremnejšimi gibanji v Evropi.

Agencija opozarja in tukaj tudi že moji predhodniki in tudi verjamem, da tudi temu Državnemu zboru povsem jasno, da so njene aktivnosti, torej aktivnosti agencije izvaja v okviru določb 2. člena Zakona o Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji, ki jih, ki ji v primeru avtohtonih ekstremističnih skupin, ki nimajo povezav s tujino, onemogočajo spremljanje njihovih aktivnosti. Tako je agenciji onemogočeno, da bi lahko pravočasno zaznala njihovo grožnjo javni ali nacionalni varnosti ter ustrezno ukrepala.

Agencija glede na predlagane sklepe opozarja tudi, da je treba v razpravi upoštevati tudi teoretične in praktične razlike med ekstremizmom in nasilnim ekstremizmom, kot so definirane v nacionalni strategiji za preprečevanje terorizma in nasilnega ekstremizma, ki je bila sprejeta decembra 2019.

Toliko zaenkrat z moje strani. Če boste pa še kakšna vprašanja, pa z veseljem.

Hvala lepa.